Hoeveel contant geld heb jij in huis?
Hoeveel geld in contanten heb jij in huis of in je portemonnee? Heb je überhaupt wel contant geld, of vertrouw je volledig op je bankpas en telefoon om betalingen te doen? Steeds meer mensen herkennen nauwelijks meer de verschillende biljetten en munten, omdat ze deze haast nooit meer in hun handen hebben. Niet zo vreemd: in een wereld die steeds digitaler wordt, verloopt ook ons betalingsverkeer meer en meer digitaal.
Van dagelijks betaalmiddel tot alleen voor noodgevallen
Nog niet eens zo heel lang geleden, enkele tientallen jaren, was het heel normaal om met een aardig bedrag aan contant geld rond te lopen. Het was vaak de enige, en later de meest ingeburgerde manier om iedere dag opnieuw betalingen te verrichten. Waar tegenwoordig het ene na het andere bankkantoor de deuren sluit wegens een gebrek aan klanten, stond je er vroeger rustig een tijd in de rij, zelfs als er soms wel tien loketten tegelijk geopend waren.
Aan het geld dat op je bankrekening stond had je namelijk pas echt iets als je het er weer afhaalde. Althans, als het ging om het doen van dagelijkse betalingen. Waar zaken als de huur en de hypotheek al een tijd langer direct van de rekening konden worden afgeschreven, was er voor de dagelijkse uitgaven vaak een tussenstap nodig. Direct afrekenen met de bankpas kon nog niet, dus namen we geregeld geld van de rekening op.
Inmiddels is dat wel anders. Afrekenen met de bankpas heeft bijna overal de voorkeur, en de mutaties zijn razendsnel verwerkt op je rekening. Contant geld opnemen bij de balie van een bank doen we nauwelijks meer, als we al contant geld nodig hebben dan ‘halen we het uit de muur’. Dat deze apparaten ook steeds meer verdwijnen maakt duidelijk dat we ook dit alweer steeds minder doen. De meeste mensen hebben alleen nog wat contant geld in huis voor noodgevallen, voor de momenten waarop het echt niet anders kan.
Een munt die alleen digitaal bestaat
Waar je ‘normaal’ geld nog wel op kunt nemen en in je handen kunt hebben, is dat met cryptogeld heel anders. Deze betalingsmethode speelt zich in zijn geheel online af. Het tegoed dat je van een bepaalde munt hebt wordt geregistreerd in je wallet, en vanuit daar kun je online betalingen doen. Het geld dat zich in je Bitcoin wallet bevindt, of in die van een andere crypto munt, kun je niet even opnemen en in je portemonnee stoppen. Nee, deze munten bestaan uitsluitend online. Een aardig verschil met de manier waarop we nog helemaal niet zo lang geleden met geld omgingen.