Ga je scheiden? Dit kan jou helpen het goed te laten verlopen


Is het huwelijk van jou en je partner op de klippen gelopen? Dan word je ongetwijfeld overmand door emoties. Logisch, want jullie hebben jarenlang lief en leed met elkaar gedeeld. Als je emotioneel bent, weet je misschien niet wat je allemaal moet regelen. Dit kan in een later stadium voor problemen zorgen. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom vertellen wij je in deze tekst wat je kunt doen om een scheiding goed te laten verlopen.

Communicatie is key

Na een scheiding kan het zijn dat je boos bent op je partner. Dit maakt het extra lastig om alles goed te laten verlopen, want de onderlinge communicatie verloopt misschien niet bepaald soepel meer. Zorg er alleen voor dat je emoties nooit de overhand nemen. Je gaat je partner dan mogelijk dingen verwijten of geeft hem de schuld van de scheiding. Dit werkt vaak averechts, want de communicatie gaat hierdoor juist alleen nog maar stroever verlopen. Blijf daarom altijd respectvol naar elkaar en probeer te overleggen. Hoe beter jullie onderling communiceren, des te sneller de scheiding achter de rug is. Bovendien verklein je door goede communicatie de kans dat de scheiding uitmondt in een vechtscheiding.

Maak duidelijke afspraken

Jij en je partner hebben samen waarschijnlijk een vermogen opgebouwd. Daarnaast bezitten jullie mogelijk een huis en allerlei spullen. Omdat dit van jullie samen is, moeten er goede afspraken gemaakt worden over de verdeling hiervan. Het geld op de bank kun je vrij makkelijk verdelen, want vaak krijgt ieder de helft. Bij het verdelen van het huis en de spullen lopen veel mensen tegen problemen aan. Maak daarom duidelijke afspraken met elkaar en leg alles vooral ook vast op papier. Je hebt dan altijd iets om op terug te vallen als afspraken niet nageleefd worden.

Hebben jullie samen kinderen gekregen? Dan moeten hier ook afspraken over gemaakt worden. Je wilt de kinderen misschien niet bij een scheiding betrekken, maar in veel gevallen is dit wel de beste optie. Wanneer je het belang van je kinderen voorop stelt, wordt het namelijk een stuk makkelijker om een scheiding goed te laten verlopen. Als jullie de kinderen na de scheiding allebei nog willen zien, is het verstandig om een co-ouderschapsplan op te stellen. Hierin maken jullie afspraken over de verdeling van de zorg van de kinderen, zowel praktisch als financieel.

Schakel professionele hulp in

Als jullie niet in goede harmonie uit elkaar gaan, kan het lastig zijn om een scheiding goed te laten verlopen. Overweeg in dat geval professionele hulp in te schakelen, zoals een mediator. Deze persoon helpt om emoties onder controle te houden en zorgt dat er afspraken gemaakt worden over de belangrijkste dingen. Doordat hij of zij onafhankelijk is en het verhaal van beide kanten hoort, is het vaak een stuk makkelijker om een scheiding tot een goed einde te brengen. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, worden de kosten voor mediation soms vergoed.

Komen jullie er met behulp van een mediator niet uit? Dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Omdat het hier om juridische hulp gaat, denk je misschien dat de kosten vergoed worden als je verzekerd bent voor rechtsbijstand. Helaas vergoedt een rechtsbijstandverzekering bij scheiding amper kosten. Conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan vallen namelijk niet binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering.