Gesneuveld voor onzin

960

Afgelopen woensdag kwam het tragische nieuws naar buiten over de twee jonge militairen die omkwamen bij de vredesmissie in Mali. Hiermee is het totale aantal gesneuvelde Nederlandse soldaten in dat land toegenomen tot vier. Het is een schrijnend voorbeeld van een nutteloze missie in het zoveelste godvergeten land. Wie denkt dat de overheid lering zal trekken uit dit drama heeft het mis; Nederlandse politici zijn grotendeels gewetenloze baantjesjagers die over lijken gaan om hun ambities te verwezenlijken.

Maar weinig mensen zullen weten waarom de Nederlandse strijdkrachten momenteel actief zijn in Mali. De officiële reden hiervoor is om de opmars van islamitische terreurgroepen te stuiten. In werkelijkheid is de missie een prestigeproject van de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Koenders was tussen 2007 en 2014 namelijk al eerder actief op het Afrikaanse continent als respectievelijk minister voor Ontwikkelingssamenwerking, VN-gezant in Ivoorkust en hoofd van de VN-vredesmacht in Mali. Na een propagandacampagne van de PvdA en de mainstream media – waarbij er weer eens werd gefocust op de algemene armoede en misère in Afrika – zou het slechts een kwestie van tijd zijn voor dat Nederland ook fysiek zou deelnemen aan het conflict.

Al vanaf het prille begin werd de missie gekenmerkt door blunders. Terwijl Malinese vluchtelingen hun tenten plaatsten rondom betonnen gebouwen, werden de Nederlandse soldaten geacht hun tentenkamp op te zetten in een uitgestrekt woestijngebied. Bovendien stonden de tenten ook nog eens vlak naast elkaar. Kortom, een uitgelezen kans voor een aanval met raketten of mortieren. Iets wat de terroristen ook beseften en daadwerkelijk naar handelden. Het is een wonder dat er niet eerder slachtoffers gevallen zijn.

Ondanks het feit dat defensie is kapotbezuinigd, de levensgevaarlijke blunders en de kosten van ruim vijftig miljoen euro per jaar, wordt de missie ongehinderd voortgezet. De “internationale reputatie” van Nederland staat immers op het spel. Om deze reputatie te redden keren Nederlandse soldaten in lijkenzakken terug naar huis.

Om te weten hoe het Mali zal vergaan na het vertrek van de westerse troepen hoeven we alleen maar te kijken naar voorgaande interventies. Zo woedt de oorlog in Afghanistan al vijftien jaar. Anno 2016 heeft de Taliban controle over meer strijders en grondgebied dan ooit tevoren. Of wat te denken van de missie in Irak? Daar leidde het vertrek van de internationale coalitie tot de opmars van de Islamitische Staat. Voor deze zinloze uitzendingen zijn eveneens tientallen Nederlandse levens opgeofferd.

Daarnaast bestaat er een opmerkelijke parallel met de vluchtelingencrisis. Zowel de strijdkrachten van Mali, Irak als Afghanistan lijden onder massale desertie. De realiteit leert ons dat de meerderheid van de vluchtelingen uit jonge mannen bestaat. In plaats van te vechten voor hun land vluchten ze dus liever naar Europa, waar ze worden beloond met de vluchtelingenstatus. Vervolgens worden Nederlandse militairen uitgezonden om de gaten op te vullen die zij hebben achtergelaten.

Mali_football

Ook in het kader van de zogenaamde flitsmacht loopt Nederland voorop. Onder druk van de Verenigde Staten en de Europese Unie dient Rusland plotseling als bedreiging te worden beschouwd en participeert ons leger in oefeningen nabij de Russische grens. Dit alles om Oekraïne – een land dat noch lid is van de EU noch de NAVO – een hart onder de riem te steken. Dat dergelijke provocaties wel eens tot een Derde Wereldoorlog zouden kunnen leiden neemt men voor lief.

Ondertussen verslechtert de veiligheidssituatie in eigen land aanzienlijk. Al maandenlang is het terrorismedreigingsniveau extreem hoog, komt de AIVD mensen tekort om staatsgevaarlijke personen te schaduwen en stromen vele duizenden vluchtelingen Nederland ongecontroleerd binnen. In tientallen probleemwijken hebben groepen allochtone jongeren totaal geen ontzag voor de politie.  In Frankrijk en België heeft men deze dreigingen wel serieus genomen. Aldaar bewaakt het leger stations, vliegvelden en andere potentiële doelwitten.

In Nederland wil men daar echter niets van weten. Wij sturen onze troepen liever naar de woestijn van Mali, waar zij nodeloos kunnen sneuvelen voor de internationale ambities van Bert Koenders, Jeanine Hennis-Plasschaert en Mark Rutte.

Bronnen afbeeldingen: Crated, Wikipedia

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

2 gedachten over “Gesneuveld voor onzin

Geef een reactie