Europa bewapent zich – Deel 2

In deel 1 kon u lezen hoe de migratiecrisis alsook het terrorismedreigingsniveau angst en verdeeldheid hebben gezaaid op het Europese continent. In meerdere landen – zoals Oostenrijk en Tsjechië – gaan vuurwapens als warme broodjes over de toonbank. De wapenwedloop onder burgers is ondertussen eveneens verspreid naar buurland Duitsland; legale wapenhandelaren kunnen de vraag niet meer aan en voeren wachtlijsten in. Ook de vraag naar alternatieve verdedigingsmiddelen groeit explosief. Tegelijkertijd floreert de zwarte markt in vuurwapens, waarbij het dikwijls regelrecht oorlogsmaterieel betreft. Steeds vaker ontdekt de politie ladingen zwaar wapentuig. Voor wie zijn deze wapens bestemd?

Onlangs arresteerde de Duitse politie in Stuttgart een man die ervan wordt verdacht wapens geleverd te hebben aan de verantwoordelijken voor de aanslagen in Parijs. Het betrof Kalashnikovs van Chinese en Joegoslavische makelij. De aanslagplegers en de handelaar kenden elkaar niet en kwamen met elkaar in contact via een online platform. Het toont maar weer eens aan hoe gemakkelijk het is om illegale vuurwapens te verkrijgen. Alles wat men nodig heeft is een internetverbinding en wat geld.

Hoewel veel Europese landen strenge wapenwetten handhaven, houdt dit illegale wapenhandelaren niet tegen. Sterker nog: de zwarte markt in vuurwapens bloeit op. In Frankrijk werd men hiermee geconfronteerd nadat Mohammed Merah – een radicale moslim – eerst drie soldaten en vervolgens vier Joden doodschoot. In relatief korte tijd wist Merah in het bezit te komen van drie pistolen, een shotgun en twee machinegeweren. In de banlieus, de beruchte Franse voorsteden, zijn illegale vuurwapens gemakkelijk verkrijgbaar. Weinig autochtone Fransen wagen zich nog in deze wijken waar de criminaliteit en radicalisering hoogtijdagen vieren.

In de nasleep van de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt deden vertegenwoordigers van de Franse politie hun beklag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze eisten zwaardere wapens, sterkere kogelwerende vesten en meer coördinatie met de inlichtingendiensten. Het is bespottelijk dat de Franse staat – die meent het monopolie op geweld te hebben – in bepaalde gevallen wordt overklast door criminelen of terroristen. Dit werd pijnlijk duidelijk nadat de Franse politie overal in het land invallen uitvoerde na de aanslagen van 13 november. Hierbij werden meer dan honderd mensen gearresteerd en vele illegale wapens in beslag genomen.

Enkele dagen geleden onderschepte de Italiaanse politie 800 pump-action shotguns in de haven van Triëst afkomstig uit Turkije. De eigenaar, een Nederlander van Turkse komaf, had autorisatie voor het bezit noch het vervoer van de wapens. De eindbestemming van de vrachtwagen was België.

Het is een pijnlijke samenloop van omstandigheden voor de Belgische overheid. Jarenlang relativeerde en bagatelliseerde de regering de problemen rondom radicalisering evenals zware criminaliteit. Nu wordt men met de neus op de feiten gedrukt: België is uitgegroeid tot een belangrijke uitvalsbasis voor terroristen en criminelen. Hoewel het leger momenteel op de straten patrouilleert, gaat de illegale handel in wapens op de achtergrond verder. Zo berichtte de Jerusalem Post dat men op straat voor 700 euro een Kalashnikov kan aanschaffen. Verder zijn pistolen spotgoedkoop; de vraagprijs bedraagt slechts 150 euro.

In het Verenigd Koninkrijk draagt de reguliere politie traditioneel gewijs geen vuurwapens. De serie aan aanslagen waar Europa onder gebukt gaat heeft de publieke opinie daarentegen sterk beïnvloed. Experts geven aan dat de politie niet voorbereid is op een aanslag zoals deze eerder in Parijs plaatsvond. Bovendien ontdekt de politie de een na de andere criminele wapenopslagplaats. In een pand werd zelfs een raketwerper aangetroffen.

De tekenen van totale chaos worden steeds duidelijker. Het terrorismedreigingsniveau is hoger dan ooit en de migratiestromen vanuit Afrika en het Midden-Oosten gaan ongebreideld verder. In Frankrijk en België patrouilleert het leger nabij terrorismegevoelige doelwitten. De Duitse politie is niet langer in staat de misdaadgolf die het land overspoelt te bestrijden. Het aantal verkrachtingen, vechtpartijen, steekpartijen en (woning)overvallen begaan door migranten is aanzienlijk toegenomen. Overal in Europa draaien de veiligheidsdiensten overuren of worstelen met een personeelstekort. Het aantal potentiële terroristen is simpelweg te groot.

Terwijl de schreeuw om veiligheid en liberale wapenwetten toeneemt, steekt de EU het volk een dolk in de rug. Zo pleitte voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker onlangs – onder het mom van terrorismebestrijding – voor maatregelen om de verkrijgbaarheid van legale vuurwapens te bemoeilijken. Deze maatregel is puur tegen de eigen bevolking gericht, aangezien illegale wapens tegenwoordig gemakkelijk en goedkoop verkrijgbaar zijn. Strengere wapenwetten werken domweg niet. De enige partij die hiermee wordt benadeeld zijn burgers, wiens zelfverdedigingsmogelijkheden steeds geringer worden en aan hun lot zijn overgelaten.

Langzaam maar zeker stevent de crisissituatie af op een climax.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

3 gedachten over “Europa bewapent zich – Deel 2

Geef een reactie