Onze ‘bondgenoot’ Turkije

Het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht kan verregaande consequenties hebben voor de internationale stabiliteit. In wezen is het namelijk niets minder dan een glasharde oorlogsdaad. Wat echter nog meer zorgen baart is de reactie van westerse leiders evenals de NAVO, die onvoorwaardelijk achter Turkije beweren te staan. Het is al jaren lang duidelijk dat de Turkse belangen verre van overeenkomen met die van het Westen, maar desondanks wordt de samenwerking op zowel militair als EU-niveau doorgezet. Waarom heeft het almaar islamiserende Turkije recht op grenzeloze westerse steun?

De beslissing F16’s op het Russische Sukhoi toestel af te sturen is uiterst controversieel. Turkije beroept zich op het recht zijn grondgebied te verdedigen, maar is daarin absoluut niet consequent. In de afgelopen jaren hebben meerdere gevechtsvliegtuigen van andere mogendheden – zoals Israël en Griekenland –  het Turkse luchtruim betreden, wat vervolgens diplomatiek werd opgelost. Bovendien heeft het Russische toestel in totaal slechts zeventien seconden boven Turks grondgebied gevlogen. In 2012 verklaarde de Turkse president Erdogan nog:

“Een korte grensoverschrijding mag nooit de aanleiding zijn voor een aanval.”

Zelf neemt het land het eveneens niet zo nauw met internationale regels. Zo wordt het Syrische luchtruim veelvuldig door de Turkse luchtmacht geschonden. Een uitgelekt Amerikaans document omschrijft hoe de Turken het Griekse luchtruim dagelijks illegaal binnentreden. Alleen al in januari 2014 schonden Turkse gevechtstoestellen het Griekse luchtruim een verbazingwekkende 1017 keer (!). In 2015 liepen deze illegale incursies bijna uit op gevechten.

Dit is overigens slechts het topje van de ijsberg. Hieronder vindt u een overzicht van de wandaden die Turkije straffeloos mag begaan:

– Het Turkse leger bezet Noord-Cyprus al sinds 1974, alwaar zij de oorspronkelijke Grieks-Cypriotische bevolking hebben etnisch gezuiverd.
– Minderheden in Turkije – zoals Koerden, christenen en Joden – worden systematisch gediscrimineerd en aangevallen.
– De Turkse marine betreedt in 2013 en 2014 Griekse wateren om Griekenland te provoceren.
– Turkse gevechtshelikopters schenden het Armeense luchtruim.
– De Turkse luchtmacht bombardeert Koerdische doelwitten in Syrië, dit terwijl het westen de Koerden bewapent om IS te bestrijden.
– Turkije speelt een faciliterende rol in het leveren van strijders en materieel aan IS. Ook koopt het land op grote schaal olie van de terreurbeweging.
– De regering van president Erdogan steunt de Oeigoerse minderheid in China om dat land te destabiliseren.

Ook bij de grondoorlog in Syrië is Turkije actief betrokken. Aldaar steunen zij etnisch Turkse en Turkmeense strijdgroepen die vechten tegen het Syrische regeringsleger. Op een video is te zien hoe een Turkmeense strijdgroep op een laffe manier de piloot van het neergestorte Russische toestel doorzeeft met kogels terwijl hij aan zijn parachute hangt.

Op de onderstaande video is te zien hoe dezelfde groep naast het levenloze lichaam van de Russische piloot staat, waarna zijn dood wordt gevierd met Allahuh Akbar-kreten. Vergeet niet dat dit soort groepen als ‘gematigd’ worden beschouwd.

Het blijkt maar weer dat het westen aan compleet de verkeerde kant staat in dit conflict. We steunen rebellengroepen – die overigens niet schromen om met IS te collaboreren of de Sharia in te voeren – om de seculiere regering van Syrië omver te werpen. Ondertussen wordt Turkije voor zijn vijandige gedrag beloond. Zo komen binnenkort de visumplichten tussen Turkije en de EU te vervallen, waardoor een volledig EU-lidmaatschap weer een stap dichterbij komt. Bovendien ontvangt het land miljarden euro’s aan steunpakketten opgehoest door de Europese belastingbetaler.

Ons buitenlands beleid is moreel failliet. Turkije, dat zich in het kader van internationale betrekkingen, ideologie en religie steeds verder van het westen verwijderd, kan nochtans rekenen op grenzeloze steun.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

Een gedachte over “Onze ‘bondgenoot’ Turkije

Geef een reactie