Hilarisch: progressieve boegbeelden waren overtuigd racist

Karl Marx, Mahatma Gandhi en Ernesto ‘Che’ Guevara. Drie progressieve boegbeelden die in  linkse kringen reeds vele jaren op handen worden gedragen. Wie wat dieper graaft dan de gemiddelde persoon ontdekt tal van denkwijzes en uitspraken waar we de heren normaal gesproken nooit mee zouden associëren. Het is daarom frappant dat deze progressieve culthelden – vooral van uit modern perspectief – nog steeds voor vele progressievelingen dienen als bron van inspiratie.

Karl Marx was de grondlegger van het marxisme wat later de basis zou gaan vormen voor politieke ideologieën zoals het communisme en socialisme. Ruim 132 jaar na zijn dood beïnvloedt zijn visie nog altijd vele progressieve politici evenals de programma’s van links georiënteerde partijen. Op de website van de PvdA wordt de Duitse filosoof omschreven als de stichter van de sociale beweging. Ook de website van de SP refereert meerdere malen naar werken van Marx zoals zijn bekende boek Das Kapital. Opiniestukken in de Volkskrant roepen mensen op de literatuur van Marx te lezen.

Het is ironisch dat partijen die dusdanig veel het belang van de multiculturele samenleving, de opvang van vluchtelingen en diversiteit uitdrukken, verwijzen naar historische figuren die deze denkbeelden totaal niet onderschreven. Hieronder vindt u enkele citaten van Marx’ opvattingen omtrent mensen van een bepaalde etniciteit of ras:

De neger heeft kracht om te werken, maar de natuur die hem creëerde voorzag hem niet van het intellect om te besturen noch de bereidheid te werken.”

Het is een tegenslag dat het geweldige Californië werd afgepakt van luie Mexicanen die niet wisten wat ze ermee moesten doen.”

“{…} de Joodse n*kker Lasalle.

Ook Gandhi wordt tot op de dag van vandaag geprezen. Gandhi verwierf beroemdheid door het gebruik van “actieve geweldloosheid” gedurende de onafhankelijkheidsstrijd in India. Ook zette hij zich in voor de verzoening tussen hindoes en moslims. Tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika, alwaar hij zich sterk maakte voor de Indiase bevolkingsgroep, leerde men echter een hele andere kant van de Indiër kennen.

“Zwarten zijn allemaal onbeschaafd, de criminelen nog het meest. Ze leveren problemen op, zijn erg smerig en leven zoals dieren.”

De ruwe kaffer, wiens enige tijdsbesteding jagen is en die niet meer wil dan wat vee verzamelen zodat hij een vrouw kan kopen, wil zijn leven doorbrengen in loomheid.”

“{…} Indiërs zijn zonder enige twijfel superieur aan de zwarten.”  

Tot slot Che Guevara, de Argentijn die zo’n belangrijke rol speelde ten tijde van de Cubaanse Revolutie en eveneens niet onder doet voor Marx of Gandhi. In zijn boek Diarios de motocicleta spreekt hij regelmatig zijn afgunst uit over andere rassen, etniciteiten en geaardheden. Ironisch genoeg prijkt de portretfoto van Guevara overal ter wereld op progressieve vlaggen, mokken en T-shirts.

Che Guevara

De zwarte is traag en dromerig, hij spendeert zijn magere salaris aan frivoliteiten en drank. De Europeaan heeft een traditie van werken en sparen, die hem in deze uithoek van Amerika heeft gebracht en hem drijft om zichzelf vooruit te brengen, zelfs onafhankelijk van zijn eigen aspiraties.”

Mexicanen zijn een bende ongeletterde indianen.”

“We maken ons wat druk om het voorval omdat de man – los van het feit dat hij homoseksueel is en ongelooflijk saai – erg aardig tegen ons was {…}”

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

Geef een reactie