Framing: gemanipuleerde feiten presenteren

De kwaliteit van de hedendaagse media is vaak ver te zoeken. Framing – een techniek waarbij beeldmateriaal op een bepaalde manier wordt gepresenteerd en de feiten worden verdraaid – is eerder regel dan uitzondering. De afgelopen jaren hebben de media bol gestaan met geframed beeldmateriaal waardoor het grote publiek op een verregaande manier werd misleid. Speciaal voor haar lezers heeft Curiales de belangrijkste feiten omtrent framing op een rij gezet, leugens ontkracht en de ware gebeurtenissen aan u voorgelegd.

De teddybeerseparatist
In de directe nasleep van de MH17-ramp werd de beschuldigende vinger al snel naar Rusland gewezen. Een vreemde ontwikkeling, aangezien de rampplek midden in separatistisch gecontroleerd gebied lag waar de media niet zomaar toegang tot hadden. Toen de pers pas veel later arriveerde werd een wat gezette separatistische officier prominent in beeld gebracht. We herinneren ons nog allemaal de beelden waarbij de separatist een teddybeer van een van de omgekomen slachtoffertjes als een soort trofee in de lucht houdt. De officier wil ons duidelijk maken dat geen enkel vliegtuig veilig is boven separatistisch grondgebied en dat zij zelfs niet zullen schromen kinderslachtoffers te maken om hun bewering hard te maken.

Een foto is natuurlijk slechts een momentopname. De teddybeerfoto werd namelijk compleet verkeerd aan het Nederlandse publiek gepresenteerd. Ook met de videobeelden was gesjoemeld, omdat de afloop hier bewust uitgemonteerd was. Als we de volledige video bekijken zien we dat de separatist de teddybeer teruglegt en een kruisje slaat uit respect voor het kinderslachtoffer.

Hardhandige Hongaarse politieagenten
Een andere foto die veelvuldig in de media te zien was, was die van het vluchtelingengezin liggend op een spoor in Hongarije. De foto impliceert dat de agenten de vluchtelingen hardhandig op de rails smijten, waarbij vrouwen en baby’s niet worden gespaard. De foto demonstreert de zware omstandigheden waarin vluchtelingen verkeren.

Vluchtelingen Hongarije

Wederom is er sprake van een momentopname. Het voorval werd ook gefilmd en op de video is te zien hoe de mannelijke vluchteling de bevelen van de Hongaarse politieagenten in de wind slaat. Vervolgens grijpt hij zijn vrouw – die eveneens zijn kind vasthoudt – duikt op het spoor en neemt zijn vrouw en kind mee in zijn val.

Poetin negeert BBC-journalist
Na een vergadering van verschillende staatshoofden wordt de Russische president Poetin bij de uitgang van de vergaderzaal opgewacht door de BBC-journalist John Sweeney. De journalist benaderde Poetin onmiddellijk en begon vragen te stellen over de vermeende Russische betrokkenheid in Oost-Oekraïne. Sweeney vraagt Poetin vervolgens of hij de duizenden dode Oekraïners, Russen, Maleisiërs, Britten en Nederlanders betreurt. Poetin, die de Engelse taal niet machtig is, lijkt aanvankelijk te luisteren naar de journalist, maar loopt daarna toch weg zonder enige vraag te beantwoorden.

In dit geval zijn de beelden compleet gemanipuleerd door de NOS. In de ongemonteerde video is namelijk te zien dat Poetin eerst even wacht op een vertaler alvorens antwoord te geven. Daarna neemt de Russische president wel degelijk tijd om de vragen van Sweeney te beantwoorden. Nadat het framingincident uitlekte was de NOS-versie plotseling niet meer online terug te vinden.

Discriminatie
Het EO-programma Hufterproof , een zelfverklaard realityprogramma, stelt onbeschoft gedrag in de Nederlandse samenleving aan de kaak. Met een geheime camera werden er beelden gemaakt van een verkoper – gespeeld door een acteur – die denigrerende opmerkingen maakt over een bezoekster van een winkel die een hoofddoek draagt. De klant, die nietsvermoedend meedoet aan het programma, vraagt vervolgens om opheldering aan de verkoper. De verkoper legt uit dat “er de laatste tijd veel gestolen wordt”, waarna de vrouw zegt dat ze “dat wel begreep”.

In werkelijkheid nam de vrouw, mevrouw Voogel, het op voor de moslima zodra de verkoper verder ging met beledigen. Dit laatste gegeven kwam de vormgevers van het programma blijkbaar niet goed uit, omdat zo het beeld van “discriminerende Nederlanders” niet bevestigd kan worden. Voogel werd hiermee onterecht geframed en kreeg (online) duizenden scheldkanonnades en bedreigingen over haar heen. Bovendien boden de producent en de omroep pas veel te laat hun excuses aan.

Russische tanks rijden de Oekraïense grens over
Eerder dit jaar verschenen er foto’s in de media van colonnes Russische tanks die de Oekraïense grens over reden. Hiermee werd  een directe Russische betrokkenheid bij het conflict in Oost-Oekraïne aangetoond. De Amerikaanse politicus Jim Inhofe gebruikte de foto zelfs als bewijs in de senaat om een Russische invasie van Oekraïne aan te duiden.

Russische tanks

De foto was in werkelijkheid al zeven jaar oud en stamt uit de tijd van de kortstondige oorlog in Ossetië tussen Rusland en Georgië. Inhofe verdedigde zichzelf door te stellen dat de Oekraïense veiligheidsdiensten hem de foto hadden gegeven.

Aylan
De foto van het omgekomen kind Aylan is misschien wel het beste voorbeeld van framing. Met de foto probeerden de media het failliet van het Europese migratiebeleid – in de volksmond ook wel “Fort Europa” genoemd – aan te tonen. Het Syrische jongetje zou vanaf nu dienen als tragisch voorbeeld van een oorlogsvluchteling die stierf in een poging het Europese beloofde land te bereiken. Het beeldmateriaal had het gewenste effect; in heel Europa was een golf van verontwaardiging merkbaar en overal kwam de migratiecrisis als topprioriteit op de agenda te staan.

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat Aylan niet werd aangetroffen op de plek waar de beroemde foto genomen is. Het Syrische jongetje spoelde oorspronkelijk aan onder een rots en is door de Turkse kustwacht doelbewust verplaatst zodat er een goede foto van het lichaam genomen kon worden. Ook was Aylan geen oorlogsvluchteling. Hij en zijn familie woonden al jaren veilig in Istanbul en hadden het vanuit economisch opzicht relatief goed. De vader van Aylan besloot echter de illegale oversteek naar Europa te maken voor een gratis tandartsbehandeling evenals gratis sociale voorzieningen. De vader, die overigens als enige de tragedie overleefde, had ook alleen voor zichzelf een reddingsvest aangeschaft. Hij verloor tijdens de oversteek zijn vrouw, dochter en zoon. Aylan was dus niet het slachtoffer van het Europese asielbeleid, maar van zijn egoïstische en hebzuchtige vader.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

10 gedachten over “Framing: gemanipuleerde feiten presenteren

 1. Een zeer goed artikel, wat het fenomeen goed uitlegt. Maar framing gaat veel verder als beeldmanipulatie. Er word ook volop geframed door middel van het gesproken (radio) en het geschreven (tijdschriften en kranten) woord.

  Voorbeelden daarvan zijn het gebruik van nieuw bedachte woorden zoals islamofobie en klimaatontkenner. Iedereen die nog niet in een diepe mentale slaap is gewiegd doorziet onmiddelijk de leegheid van dergelijke begrippen en dat het slechts scheldwoorden zijn. Iemand die angst heeft voor de islam heeft namelijk een gegronde angst, en geen irrationele angst zoals het woord suggereert. Een klimaatontkenner ontkent natuurlijk het klimaat niet, hij wil bewijzen zien voor de hypothese dat de mensheid het klimaat beïnvloed. De kracht van dergelijke framing blijk wel uit het ontslag van weerman Verdier bij de Franse staatszender TV2. Verdier werd ontslagen door zijn werkgever omdat hij een klimaatontkenner zou zijn.

  Verder hebben we als voorbeeld nog Pia Dijkstra. Mevrouw Dijkstra is nu tweede kamerlid voor D66. Eerder was zij nieuwslezeres bij het NOS journaal. In die functie presteerde zij het om “met pijn in het hart” de geachte kijkers te moeten meedelen dat de LPF de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam gewonnen had.

  Vooral de linkse kerk is sterk in dit en alle andere soorten framing. Het demonstreert vooral dat ze eigenlijk zonder terzake doende argumenten zitten. En hun schaamteloze machtsgeilheid natuurlijk.

  1. Dat je daar nog instinkt D.G.
   Extreem rechts is kennelijk met veel succes geframed door parool en hen angehauchten als Hitler-gerelateerd.

   Ik ben zelf wat korter onderwezen maar leerde op de LTS bij maatschappijleer dat rechts = conservatief = behoudend.
   Links = progressief = vooruitstrevend.

   Later, toen ik me had los geworsteld van het indoctrinatieonderwijs leerde ik mezelf dat
   links = collectivisme
   &
   rechts = individualisme.

   Van welke kant je het ook bekijkt,
   er kan geen andere conclusie zijn dan dat het nationaalsocialisme links was.
   Het verbaast me nog altijd dat mensen nog altijd de woorden van Churchil niet verstaan dat de fascisten van de toekomst zich antifascisten zullen noemen.

   Deze antifascisten manifesteren zich bijvoorbeeld op joop.nl
   waar het nationalisme verketterd word.
   Waar het socialisme verheerlijkt word.
   Waar de interNationale Socialisten eigenlijk nooit besproken worden.

   Je zou dus best beter kunnen weten en de berichtgeving van het parool gewoon daar aan je laars kunnen lappen daar waar het hoort.

   En het zal me ook hier wel weer op een ban komen te staan hoor,
   maar word het niet eens tijd om te denken aan gewapend verzet ?
   Om al die parool, volkskrant, en NPO redacteurtjes eens al sproeikogelend hun schedelinhoud over het asfalt uit te smeren ?
   Misschien gaat deze gedachte wat tegen het redactiebeleid van curiales in, maar daar valt alleen maar aan te raden om eens de reacties op joop.nl, baracuda.nl, of krapuul.nl na te lezen. De verheerlijking van Volkert van der Graaf loopt daar de spuigaten uit, al blijft hun geallieerde Mohammed Bouyeri daar ongenoemd.

   En daar zouden wij dan geen gepast antwoord op mogen bedenken ?

 2. 1984 van Georg Orwell New speak en Double speak.
  Ze lullen maar wat, maar vergis je niet het is “brainwash” via nieuwe en geladen termen als Links en Rechts probeer ze mensen te demoniseren. Inderdaad 30 jaar geleden was de tegenstelling Links/Rechts iets heel anders dan NU!!

  De leugens de brainwash en de propaganda van de Media is nog erger dan de kogel of zelfs dan een bom!!!
  Nog op de huidige dag GELOVEN mensen nog in de holo-dinges, in 911, in Charlie Hebdo, de Boston of London bombings , de vele shootings (bv Sandy Hook, in de dood van Theo van Gogh, in de MH 17, in ISIS en ga zo maar door!!

  Voordat de mensen wakker kunnen worden gemaakt zullen we toch wat aan die leugenachtige totaal perverse volksverlakkerij van de MEDIA het een en ander moeten doen. B.v. het hele zooitje ontslaan en vervangen door INTEGERE Journalisten voor zover die nog bestaan.

  1. Bij 9-11 zijn en MH17 zijn er inderdaad opmerkelijke dingen gebeurd. Bij Charlie Hebdo, van Gogh en Sandy Hook is er naar mijn idee geen sprake van een samenzwering.

 3. Pingback: Propagandadelict |

Geef een reactie