Homoseksuele modeontwerpers verpesten vrouwelijke schoonheid

In de modewereld worden graatmagere vrouwen beschouwd als het ideaalbeeld. Een vreemde ontwikkeling, aangezien juist rondingen van nature worden geassocieerd met vrouwelijkheid. Hierbij is graatmager nog zacht uitgedrukt; veel vrouwelijke modellen hongeren zich dusdanig uit dat dit schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Een onfortuinlijk voorbeeld dat wordt nagebootst door talloze vrouwen. Waar komt dit tegenstrijdige ideaalbeeld vandaan en waarom zit het zo diepgeworteld in onze samenleving?

Enkele jaren geleden werd het Zweedse topmodel Filippa Hamilton ontslagen vanwege het feit dat zij “te dik” was. Wanneer we het BMI van het desbetreffende model berekenen valt deze in de categorie ondergewicht. Met andere woorden: ongezond. Zelfs dit was voor haar werkgever nog niet voldoende, want haar foto’s werden met een computer op een zodanige manier bewerkt  dat haar taille en heupen smaller waren dan haar hoofd.

De Nederlandse Ananda Marchildron, de winnaar van Holland’s Next Top Model, werd ontslagen bij een modellenbureau omdat haar heupomtrek niet aan de vereisten voldeed. Desalniettemin had zij een mooi maar ‘vet’ achterwerk.

Kortgeleden werd het Britse model Rosie Hamilton geconfronteerd met een soortgelijke situatie. Hamilton is 23 jaar oud, weegt slechts 55 kilo en draagt een van de kleinste kledingmaten denkbaar. Toch moedigden modellenbureaus haar aan nog meer gewicht te verliezen, omdat haar heupomtrek nog enkele centimeters te groot was. De managers van Hamilton instrueerden haar letterlijk “tot op het bot” af te vallen.

Het is algemeen bekend dat homoseksuele mannen zijn oververtegenwoordigd in de modewereld. Verder voelen homoseksuele modeontwerpers zich natuurlijk niet aangetrokken tot vrouwen. Hedendaagse modellen zijn vaak zo mager dat zij geen borsten, heupen of billen meer hebben. Deze ingrijpende veranderingen doen vrouwelijke modellen meer lijken op mannen. Dit is geen toeval.

Bij verdwenen rondingen blijft het echter niet. Steeds vaker worden vrouwelijke modellen geselecteerd op niet-vrouwelijke kenmerken. Er lijkt een tendens te bestaan waarbij modellen met prominente jukbeenderen, kaken, schedels en schouders als het ideaalbeeld worden gepresenteerd. Het verkrijgen van deze kenmerken gaat vaak gepaard met uithongering en zware training.

Sommige modeontwerpers gaan zelfs zo ver daadwerkelijk transseksuelen de catwalk op te sturen. De Serviër Andreja Pejić (geboren als Andrej Pejić) heeft weliswaar een fijne gezichtsstructuur, maar dit neemt niet weg dat hij anatomisch gezien een man is. De Australische journaliste Amanda Platell beschreef dit als de “ultieme belediging” voor vrouwen. Pejić voldoet blijkbaar beter aan het ideaalbeeld dan vele vrouwen; een fijn gezicht met een prominente botstructuur, aangevuld door een lichaam zo plat als een pannenkoek.

Toch klopt het niet helemaal dat homoseksuele modeontwerpers vrouwelijke modellen willen doen lijken op mannen, want dan zou er eerder sprake zijn van een stevigere bouw al dan niet voorzien van lichamelijk haar. Er prevaleert eerder een ideaalbeeld waarbij een vrouw lijkt op een (jonge) jongen. Dit maakt de situatie nog eens extra bedenkelijk.

Het is goed voor te stellen dat vrouwen streven naar een slank figuur en schoonheid. De modewereld heeft de begrippen ‘slank’ en ‘schoonheid’ echter geheel andere betekenissen gegeven. Vrouwelijke modellen worden aangemoedigd zich uit te hongeren en er jongensachtig uit te zien. In vijftig jaar tijd is het ideaalbeeld van een gelukkige voluptueuze vrouw – a la Marilyn Monroe – veranderd naar het beeld van jongensachtige, uitgemergelde gratenpakhuizen.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

2 gedachten over “Homoseksuele modeontwerpers verpesten vrouwelijke schoonheid

 1. Ik heb mij hier, net als alle mannen die ik hier over hoor, ook jaren over verbaasd. Dit magere type vrouw vind ik minder aantrekkelijk. Evolutionair gezien zijn deze magere vrouwen ongeschikter om je mee voort te planten dan vrouwen met vormen (kindbarende heupen). De link naar het ideaalbeeld van de veelal homofiele modeontwerpers had ik nooit gelegd en ik vind dit een zeer plausibele theorie. Ergens voelde ik een kwartje vallen……

 2. Ik heb niks tegen homo’s zelfs vrienden, maar velen zijn zijn dat niet, alleen maar ook nog eens gestoord in mijn ogen. Wij hetero’s moeten dat allemaal maar mooi en goed vinden. “Honger uit India” noemden wij vroeger dergelijke grietjes, maar dat mag vast ook niet meer gezegd worden.

  PS die homo vrienden ergeren zich ook mateloos aan dat overdreven homo gedoe.
  Zij vergelijken die groeperingen nu zelfs met provocerende islam groepen.
  Iedereen moet het met hen eens zijn, en/of velen zijn meelopers.
  Vroeger hadden ze nooit last, zij provoceerden niet.
  Nu moeten ze op hun tellen passen.

Geef een reactie