Donald Tusk: het nieuwe paradepaardje van de EU

De gemiddelde burger zal slechts een handvol EU-politici kunnen opnoemen. Voor veel mensen blijft Brussel een onbekend statenverband dat af en toe in het nieuws wordt behandeld. Desalniettemin trekt de EU steeds meer macht naar zich toe; in Brussel is een grootschalige machtscentralisatie gaande. Deze machtscentralisatie wordt georkestreerd door de top van de EU. Vandaar dat Curiales zich de komende tijd zal richten op de allerhoogste kringen van de Europese politiek. Wie zijn deze politici, wat zijn hun achtergronden en wat zijn hun belangen?

De ambtstermijn van Herman van Rompuy, oud-voorzitter van de Europese Raad, eindigde op 30 november 2014. De Belg was een onbekende, oncharismatische en impopulaire leider. In 2012 nam hij de Nobelprijs in ontvangst, hoewel eigenlijk niemand precies snapt waaraan hij die heeft verdiend. Zijn ambtstermijn kan het best omschreven worden door zijn eigen beruchte uitspraak:

“Ook al willen de mensen geen EU-expansie, we doen het toch.”

De voorzitter van de Europese Raad is wellicht de belangrijkste positie binnen de gehele EU. Vreemd genoeg heeft de Europese burger geen enkele invloed op de invulling van deze positie. Dit benadrukt maar weer eens het ondemocratische karakter van de EU.

Op 1 december 2014 werd de Pool Donald Tusk benoemd tot nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Tusk was tussen 2007 en 2014 premier van Polen, tevens gedurende de termijn van oud-president Lech Kaczyński. Polen voerde aanvankelijk helemaal geen pro-Europese koers. Kaczyński stond bekend als zeer eurosceptisch, wat ook de reden was dat hij vaak overhoop lag met de pro-Europese Tusk.

Op 10 april 2010 sloeg het noodlot echter toe, toen het vliegtuig waarmee Kaczyński reisde neerstortte in het westen van Rusland. Hierbij kwamen Kaczyński en vele andere Poolse ministers en diplomaten om het leven. De crash wordt omringd door controverse en veel Poolse burgers hebben het idee dat het officiële onderzoek slecht is uitgevoerd. De broer van Lech Kaczyński, Jaroslaw Kaczyński, is er zelfs van overtuigd dat zijn broer vermoord is. We zullen er waarschijnlijk nooit achter komen wat de daadwerkelijke oorzaak van de crash was.

We weten echter wel dat er gretig misbruik gemaakt is van de vliegtuigcrash. De dood van Kaczyński betekende namelijk ook het einde van de eurosceptische houding van de Poolse regering. Kaczyński werd opgevolgd door Bronislaw Komorowski, een pro-Europese politicus. Onder leiding van Komorowski en Tusk voerde Polen juist een uiterst pro-Europese koers.

Een van Tusk’s beloftes aan het Poolse volk was dat hij de belastingen zou verlagen en de bureaucratie zou tegengaan. Desalniettemin werden tijdens zijn regeertermijn de belastingen verhoogd en meer overheidsfunctionarissen aangenomen. Een andere grote ‘prestatie’ van Tusk was de grootschalige privatisering van staatsbedrijven. Dit is waarschijnlijk de voornaamste reden hoe hij zich bij de EU in de kijker heeft gespeeld, aangezien de EU in wezen een liberaal project is.

Daarnaast is Tusk ook nog eens pro-Amerikaans. Hij maakte duidelijk dat het buitenlands beleid van de komende jaren sterk beïnvloed zal worden door de Trans-Atlantische samenwerking. Met goedkeuring van Tusk werd er op Pools grondgebied een Amerikaans raketschild gestationeerd. Het raketschild maakt natuurlijk deel uit van de campagne om Rusland te isoleren van de rest van Europa. Tusk is zelf uiteraard fel anti-Russisch. In april 2014 verzocht hij de NAVO meer troepen te positioneren op Pools grondgebied, om zo ‘Russisch expansionisme’ tegen te kunnen gaan.

Het bestaan van CIA-gevangenissen op Pools grondgebied is altijd al een controversieel onderwerp geweest. Het vraagstuk werd voorheen altijd afgedaan als een fantasie of complottheorie. Ook Tusk zelf had altijd over het onderwerp gezwegen. In 2012 gaf Tusk echter toe dat het bestaan van de gevangenissen wel degelijk een mogelijkheid is. Desalniettemin eiste hij ‘discretie’. Als dit de werkwijze van Tusk weergeeft, voorspellen de komende jaren weinig goeds.

Tot slot is het belangrijk te beseffen dat de benoeming van Tusk ook een symbolisch gebaar is. Tusk is de eerste Slavische voorzitter van de Europese Raad. Zijn benoeming moet de integratie van potentiële lidstaten in Oost-Europa vergemakkelijken. Op die manier krijgt men minder snel het idee dat de EU in wezen een Trans-Atlantisch evenals Angelsaksisch project is.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

3 gedachten over “Donald Tusk: het nieuwe paradepaardje van de EU

  1. Er zou uitgezocht kunnen worden of deze Tusk niet een Illuminatie aanhanger/puppet is. Ik ben er bijna zeker van dat als je de achtergrond van alle hooggeplaatste EU personen uitzoekt, de meeste van hen lid van de Illuminatie zijn of er in ieder geval mee geassocieerd kunnen worden.

    1. Inderdaad, en nu je het zegt, ik keek net naar de schaduw van zijn linkerhand in de bovenste afbeelding. Het zou natuurlijk daarop betrekking kunnen hebben. Of nog waarschijnlijker gebaarde hij op deze manier met zijn vingers toen iemand uit het publiek naar de grootte van zijn pielemoos vroeg.

Geef een reactie