Voetbal is oorlog

Ruim een maand geleden zei Sepp Blatter dat Rusland het beste WK ooit zou organiseren. In een persoonlijke ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin besprak de voorzitter van de FIFA de vorderingen omtrent de voorbereiding van het WK 2018. Volgens Blatter werden de getroffen voorbereidingen voornamelijk dankzij Poetin in goede banen geleid. ‘Sommige mensen willen het WK afnemen van Rusland’, vervolgde hij, ‘maar we kunnen hierop maar één antwoord geven: bij de FIFA houden we ons bezig met voetbal en we zullen politieke inmenging niet toestaan’. Een maand later kondigt hij zijn vertrek aan. De politieke inmenging is begonnen. En door wie anders dan Amerika zou die inmenging gestart zijn? Heel de wereld spreekt over corruptie maar niemand zet vraagtekens bij het optreden van de FBI buiten diens jurisdictie. En welke gevolgen heeft dit onderzoek voor het WK 2018 voor Rusland? Een nadere analyse van de mooiste sport in de wereld, maar vandaag helaas gezien vanuit politiek perspectief.

Het zal voor menigeen alles behalve verrassend zijn dat de FIFA wederom gekoppeld wordt aan een corruptieschandaal. Veel landen betreurden het daarom dan ook dat Sepp Blatter herkozen werd en voor een vijfde termijn mocht aanblijven als president van de mondiale voetbalorganisatie. Voor het eerst was er voor Blatter sprake van echte concurrentie in aanloop naar de verkiezingen. Zo droeg Nederland voormalig voorzitter van de KNVB Michael van Praag aan als presidentskandidaat. Portugal koos voor oud-voetballer Luís Figo en prins Ali Bin Al Hussein werd door Jordanië als kandidaat opgesteld. Even leek het of er een nieuw tijdperk zou aanbreken bij FIFA. Over het algemeen deden de concurrenten van Blatter het prima gedurende de campagne en enkele landen hadden reeds hun stem beloofd. Maar deze ontwikkelingen vielen in het niet toen op 29 mei duidelijk werd dat Blatter de verkiezingen had gewonnen.

Hoewel Van Praag en Figo hun kandidaatschap voortijdig hadden ingetrokken zodat prins Ali meer kans op overwinning had, besloot ook de Jordanese prins om zijn kandidaatstelling al na de eerste verkiezingsronde terug te trekken en de winst over te dragen aan Blatter. De uitslag werd over het algemeen negatief ontvangen en de teleurstelling was groot; een verlies voor het voetbal. Toen brak de beerput open. Een dag na de uitslag gaf Blatter aan niet bang te zijn voor arrestatie. Zijn voormalige collega Jack Warner had een aanklacht van de FBI aan zijn broek hangen en dus werd Blatter tijdens een persconferentie gevraagd of hij bang was om eveneens gearresteerd te worden. Blatter antwoordde ontkennend: ‘Gearresteerd voor wat?’.

Een potentieel bevel om Blatter uit bed te lichtten en hem naar het gevang te sturen, is niet zo zeer hetgeen mij zorgen baarde. Nergens wordt er vraagtekens gezet bij de aanwezigheid van de FBI in dit hele verhaal. Wat doet de Amerikaanse veiligheidsdienst in Europa? Reikt diens jurisdictie in die zin zover dat er zelfs FIFA officials kunnen worden opgepakt, waar dan ook ter wereld? Het hoofdkantoor van de FIFA is gezeteld in Zürich en het is derhalve meer dan terecht dat de Zwitserse politie een inval deed en zes functionarissen arresteerde op verdenking van het aannemen van steekpenningen. Zij deed haar werk maar de FBI heeft hier niets te zoeken. Welke relevantie heeft een zaak als voetbal voor de FBI? Zijn er niet genoeg binnenlandse kwesties waar de federale inlichtingendienst eens naar zou moeten kijken? Blatter geeft het antwoord.

Toen hij na zijn herverkiezing de Amerikaanse interventie in het hele gebeuren hekelde, kon ik hem niet anders dan gelijk geven als het gaat om irrelevante en nutteloze inmenging van buitenaf, gebaseerd op frustratie. Blatter ontvangt hiermee zeer zeker geen schoonheidsprijs, maar wijst ons terecht op het feit dat er niet met twee maten gemeten moet worden. De Amerikanen faalden in het binnenhalen van het WK 2022 in eigen land. Daar komt bij dat de Verenigde Staten (VS) tijdens de campagne de voornaamste sponsor waren van prins Ali. Zit het hem daarin en moet dat verlies nu worden recht getrokken? Ik ben geen bewonderaar van Sepp Blatter maar het feit dat het WK 2018 op rechtvaardige wijze aan Rusland is toegekend en Blatter, zoals eerder vermeld, aangaf dat voetbal en politiek gescheiden moet blijven, kon ik wel waarderen.

Helaas zijn beiden nu onlosmakelijk met elkaar verbonden. Blatter is alsnog opgestapt en het onderzoek alsook de gehele soap rondom een lange reeks van corruptieschandalen duurt nog altijd voort. Het is overigens niet ondenkbaar dat ook Blatter wordt opgepakt. De vraag is echter hoe de uitgegeven WK’s aan respectievelijk Rusland in 2018 en Qatar in 2022 zullen worden benaderd. De FBI heeft namelijk bekend gemaakt dat deze voetbaltoernooien zullen worden opgenomen in hun onderzoek. De Amerikaanse bevolking zit niet te wachten op een nationale veiligheidsdienst die haar belastingcenten uitgeeft aan een sportonderzoek. Laat de FBI eerst een kijken naar binnenlandse brandhaarden. Ziet u de Russische FSB al onderzoek doen naar corruptie op Wallstreet? Precies. Barack Obama heeft verloren en het WK gaat niet naar zijn land. Laat Amerika voor eens is niet de globale politiemacht uithangen.

Reacties

Daniël Leeuwenhart

De heer Leeuwenhart schrijft met regelmaat over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. Als euroscepticus hecht hij waarde aan nationale belangen en verkiest deze boven de supranationaliteit van de EU. Met de kracht van de pen streeft hij naar meer macht voor Den Haag, en minder voor Brussel.

Geef een reactie