De euro is permanent

Recentelijk berichtte ik u over de Eurozone en of het voor lidstaten mogelijk is om deze monetaire unie te verlaten. Hoewel het in theorie mogelijk is om middels een uitstap uit de Europese Unie (EU) ook de Eurozone te verlaten, blijft het door gebrek aan bestaande wet- en regelgeving slechts speculatie. Maar begin deze week was het dan zover. De heer Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie (EC), bevestigt dat de economische en monetaire unie ”blijvend en onomkeerbaar” is. Dit zei hij tijdens een toespraak aan de Universiteit van Leuven, België. Twee dagen eerder liet VVD-Europarlementariër Hans van Baalen weten dat hij Griekenland het liefst terug ziet gaan naar de drachme. Opvallend hoe twee Europese ambtenaren tegenstrijdige uitspraken doen. Wie moeten wij nu geloven? Het failliet van de EU in een notendop.

Zoals reeds eerder aangegeven, bestaat er geen enkel statuut, wet, regel of verdrag dat een uitstap uit de Eurozone regelt. Om deze reden is het juridisch gezien niet mogelijk om de Eurozone te verlaten. Dit, in tegenstelling tot een uitstap uit de EU, waarbij het Verdrag van Lissabon middels artikel 50 houvast geeft over de betreffende procedure. De euro verving de nationale munt van een groot aantal lidstaten en met dank aan Juncker weten wij nu dat deze vervanging permanent van aard is.

Dreigementen van Juncker
Hoewel Juncker klare taal spreekt, merkt men toch een dreigende ondertoon in de manier waarop hij zijn speech ten gehore brengt. Enkele dreigingen op een rij, die zullen geschieden wanneer Griekenland de monetaire unie verlaat. Ten eerste verdenkt Juncker de ”Angelsaksische wereld” ervan er alles aan te doen om de Eurozone te laten ontbinden, indien Griekenland afstand neemt van de euro. Tevens merkt hij op dat de Eurozone veiligheid en voorspoed brengt. Het zal Jean-Claude wellicht ontgaan zijn dat in landen als Spanje en Portugal het vertrouwen in een rap tempo gedaald is tot een ultiem dieptepunt. Het zal de EC-president eveneens ontgaan zijn dat de anti-EU sentimenten in Frankrijk sterk zijn aangewakkerd. Verder negeert hij het feit dat de oostelijke regionen van zijn Europa in economisch verval raken door de sancties jegens Rusland. In welke wereld leeft Juncker nu eigenlijk?

Tegenstrijdigheid
Waar Juncker aangeeft dat de invoering van de euro permanent is, hebben zijn collega’s een ander verhaal. Zoals eerder vermeldt, ziet Van Baalen een Griekse uitstap als een ideaal scenario. Onze eigen Minister van Financiën Jeroen van Dijsselbloem, en tevens voorzitter van de Eurogroep, gooit daar nog een schepje boven op. Volgens Dijsselbloem is de Eurozone voorbereid op een vertrek van de Grieken. Een maand eerder ontkende Dijsselbloem nog dat er sprake was van een eventueel vertrek uit de Eurozone. Ook de media lijkt de wanhoop nabij. Verscheidene kranten, zowel nationaal als internationaal, hebben reeds mogelijke rampscenario’s uitgestippeld en zien een Grexit als onvermijdelijk. Daarnaast houden ook beleggers hun hart vast in afwachting op wat komen gaat en is er onderling ook sprake van twijfel over welke kant Griekenland op moet gaan. De economie trilt op zijn grondvesten.

U mag op z’n minst verwachten dat er consensus bestaat tussen EU-ambtenaren onderling. Maar dit is niet het geval, zoals we hierboven kunnen lezen. De president van de EC zegt het een, een functionaris binnen de Eurogroep zegt het ander. Dit schept alles behalve duidelijkheid. Ook de kranten zijn radeloos en volgen speculaties uit Brussel. Voor beleggers zijn het eveneens spannende tijden. In het kort kan men concluderen dat het betreden van de Eurozone geen weg terug kent; een lidstaat komt er naar alle waarschijnlijkheid nooit meer uit. De euro is een betaalmiddel dat werd ingevoerd met het idee de voorgaande nationale munten permanent te vervangen. Alleen als de zwak economische landen het voorbeeld van Griekenland volgen, kan de Eurozone, in de woorden van Juncker, ontbonden worden. Anders dan dat is de kans erg laag dat Nederland haar geliefde gulden ooit nog terugziet.

Reacties

Daniël Leeuwenhart

De heer Leeuwenhart schrijft met regelmaat over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. Als euroscepticus hecht hij waarde aan nationale belangen en verkiest deze boven de supranationaliteit van de EU. Met de kracht van de pen streeft hij naar meer macht voor Den Haag, en minder voor Brussel.

7 gedachten over “De euro is permanent

    1. Ik ben bang van wel… Hoewel Juncker zegt dat hij wil dat iedereen ”overtuigd” raakt van het feit dat de euro permanent is. Zou hij dan toch ergens denken dat het misschien niet zo is? Hij heeft de wetgeving in ieder geval met zich mee helaas.

Geef een reactie