Levensgevaarlijk: Nigel Farage bewandelt dezelfde weg als Pim Fortuyn

Nigel Farage

Het is bijna dertien jaar geleden dat de flamboyante politicus Pim Fortuyn werd vermoord. We herinneren ons nog allemaal het tumult dat Fortuyn veroorzaakte in het traditionele politieke landschap van Nederland. Toen uit de peilingen naar voren kwam dat Fortuyn’s partij LPF een monsterzege zou behalen, startte de media een demoniseringscampagne die uiteindelijk tot zijn dood zou leiden. Dertien jaar later is Nigel Farage aan een opmars bezig in het Verenigd Koninkrijk (VK), waar het politieke landschap vrijwel identiek is aan dat van Nederland uit 2002; dezelfde traditionele partijen zwaaien al jaren lang met de scepter. De opmars van Farage vertoont veel vergelijkingen met die van Fortuyn: hij wordt als persoon gedemoniseerd en het linkse etablissement heeft hem vogelvrij verklaard.

Overeenkomsten
Hoewel Fortuyn en Farage qua karakter en politieke standpunten veel van elkaar verschillen, zijn er tevens een aantal overeenkomsten te vinden. Fortuyn stond vooral bekend om zijn kritiek op de islam, de multiculturele samenleving en asielbeleid. Ook Farage is de laatste tijd veelvuldig in de internationale media verschenen. Begin dit jaar verklaarde hij dat de aanslagen in Parijs te wijten zijn aan het open immigratiebeleid, evenals de ‘vijfde colonne’ die woonachtig is in Frankrijk. Ook Fortuyn sprak vlak voor zijn dood van een vijfde colonne die zich in Nederland en Europa heeft genesteld.

Fortuyn wilde zodra hij minister-president was geworden de grenzen voor asielzoekers sluiten. Verder wilde hij artikel 1 van de grondwet, dat discriminatie verbiedt, afschaffen. Hoewel Farage de grenzen van het VK niet geheel wil sluiten, wil hij het enorme aantal immigranten dat het land jaarlijks binnenkomt substantieel terugdringen. Bovendien wil Farage net als Fortuyn wetten omtrent racisme en discriminatie afschaffen, omdat deze volgens hem niet langer relevant zijn.

Pim Fortuyn

In de tijd dat Fortuyn politiek actief begon te worden was de Europese Unie (EU) lang niet zo invloedrijk als nu. Toch herkende Fortuyn het gevaar dat de EU vormde al snel. Zo schreef hij ooit in een column voor Elsevier:

“In Europa hebben wij echter als volk niets in te brengen. Dat ligt niet alleen aan de grootte van Nederland, maar ook van het feit dat ze in Europa niet van democratie houden. (…) feitelijk wordt deze meritocratisch-bureaucratische kliek door niemand gecontroleerd, en dat vindt deze elite ook wel zo prettig. Het Europees Parlement is nog steeds een fopspeen .

Nu, in 2015, is Farage en zijn UKIP waarschijnlijk de meest bekende eurosceptische partij in het Europees Parlement. Het enige verschil met de tijd van Fortuyn is dat het Europees Parlement veel machtiger is dan voorheen.

Demonisering
We kunnen ons nog allemaal voor de geest halen hoe Fortuyn werd gedemoniseerd. Denk hierbij aan het taartincident, de ‘minderwaardig mens’-uitspraak van voormalig PvdA-politicus Marcel van Dam en de vergelijkingen met Hitler en Mussolini in kranten zoals de Volkskrant en Trouw.

In de Britse media is Farage tevens het mikpunt van spot. In de Britse krant Telegraph, vergelijkbaar met de Nederlandse Volkskrant, wordt Farage omschreven als een racist. In een andere linkse krant, The Mirror, worden Farage en andere UKIP-politici racistisch en homofobisch genoemd. Bovendien wordt er op een ‘subtiele wijze’ een link tussen de UKIP-leider en Hitler gelegd. Hoewel de BBC te boek staat als een onafhankelijke publieke omroep, blijkt het keer op keer een links medium te zijn dat UKIP aanvalt.

In mei 2013 moest Farage onder politiebegeleiding van een persconferentie wegvluchten, toen hij werd bestormd door linkse demonstranten in Schotland. Een jaar later werd hij in de Engelse stad Nottingham gedurende het campagnevoeren bekogeld met eieren. Verder zijn Farage en zijn partijgenoten regelmatig bespuugd, fysiek aangevallen en met de dood bedreigd. Verscheidene malen zijn de huizen van UKIP-politici aangevallen, waarbij de woningen met graffiti werden besmeurd of de ramen ingegooid met bakstenen.

Farage racist

Nog geen maand geleden stond Nigel Farage, in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen, een biertje te drinken in zijn favoriete pub in Kent. Niet veel later stormt een extreemlinkse knokploeg het café binnen. Farage en zijn vrouw konden net op tijd een klaarstaande auto invluchten. Zijn kinderen moesten door een vriend in veiligheid worden gebracht. Nadat Farage en zijn vrouw de pub ontvlucht waren, bezette de knokploeg het café, om vervolgens  over te gaan tot een islamitisch gebed.

De demonisering van Farage vertoont zeer veel overeenkomsten met de demonisering van Fortuyn. Linkse- evenals ‘onafhankelijke’ media doen er alles aan om de UKIP-leider en zijn partijgenoten duivels slecht af te beelden. Linkse knokploegen staan klaar om UKIP-campagnes te verstoren. Zelfs in de privésfeer zijn UKIP-politici niet veilig. Een van de belangrijkste redenen van de dood van Fortuyn was het ontbreken van beveiligers. Farage en zijn partij moeten de beveiliging (uiteraard) zelf financieren; een dure onderneming. Als de huidige ontwikkelingen omtrent Farage en UKIP zich voortzetten, is het slechts een kwestie van tijd voordat er een Britse Volkert van der G. opstaat. En we weten allemaal hoe dat afloopt…

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

3 gedachten over “Levensgevaarlijk: Nigel Farage bewandelt dezelfde weg als Pim Fortuyn

  1. Het verschil tussen Nederland en Brittannië is denk ik dat men in Brittannië (nog) nauwelijks spreekt over de rol van de islam binnen de Britse samenleving. Het is geen probleem. Na het verlies van een groot deel van het Britse Rijk in de naoorlogse jaren, mochten honderdduizenden immigranten uit het voormalig Britse rijk naar Brittannië komen. Daar zaten dus ook veel moslims tussen uit, onder andere, Pakistan. Die mensen hebben intussen hun sporen verdient. Dragen bij aan de Britse samenleving. Hoewel er natuurlijk alsnog sprake is van een ‘Vijfde Colonne’. De terroristen van de aanslagen op 7/7 waren immers allemaal Brits. Toch wordt het de moslimgemeenschap nauwelijks aangerekend. Waarom?

    Overigens is Nigel Farage een stuk minder kritisch over de islam dan Fortuyn dat was. Immers heeft UKIP een hoop moslims (veelal Pakistaanse-Britten) die kandidaat staan voor de partij en kan hij ook op steun rekenen van deze bevolkingsgroep.

    Dat de gehele moslimgemeenschap bijna altijd op PvdA stemt zoals in Nederland, kan niet worden gezegd over Brittannië en de Labour Party.

Geef een reactie