Oekraïne op weg naar Europa

Vanmiddag hebben Oekraïense bronnen bekend gemaakt dat president Petro Poroshenko zijn land binnen een tijdsbestek van vijf jaar aan een lidmaatschap van de Europese Unie (EU) wil helpen. Dit deed Poroshenko vandaag tijdens de zeventiende top in Kiev tussen de EU en Oekraïne. Aanwezigen waren onder meer Donald Tusk als vertegenwoordiger van de EU en Jean-Claude Juncker als hoofd van de Europese Commissie (EC). Deze top is de eerste die plaatsvindt in het kader van de zogenaamde Association Agreement (AA) van de EU, waarin de EU de samenwerking aangaat met een land dat niet lid is van de EU.

Lid van de EU en NAVO
Binnen vijf jaar moet Oekraïne klaar zijn om toe te treden tot de EU, als het aan Poroshenko ligt. Tijdens de top zei hij dat zijn land binnen de genoemde periode aan de vereisten zal voldoen om lid te worden van de EU. De AA tussen zijn land en de Unie heeft tot doel het versterken van de onderlinge samenwerking en ziet er op toe dat onder andere economische beleidsterreinen op transnationale wijze worden samengevoegd, zo niet synchroon worden uitgevoerd.

Eerder deze maand bevestigde Poroshenko reeds dat hij Oekraïne klaar wil stomen voor de NAVO. Tijdens een bezoek aan Frankrijk gaf hij te kennen dat een toenadering tot de NAVO fundamenteel van belang was en heeft destijds aangegeven een referendum te willen organiseren die de Oekraïense bevolking de keus stelt om al dan niet lid te worden van de NAVO. Hij noemde echter nog geen datum en het is derhalve nog even afwachten op verdere berichtgeving.

Volgens een artikel in The Guardian ziet Poroshenko de toekomst van zijn land als zijnde in de EU. Zijn voorganger representeerde een onrechtmatig regime en stond een samenwerking met de EU alleen maar in de weg. Poroshenko doelt hiermee op Viktor Yanukovych. De revolutie, die een einde maakte aan het bewind van Yanukovych, geschiedde in het teken van Europese waarden van rechtvaardigheid en bovenal in naam van democratie. Eenmaal het kwijl van zijn mond te hebben weggeveegd, concludeerde hij dat Oekraïne op het juiste pad is beland en de corruptie ten einde is gebracht.

Decommunisatie – een nieuwe Oekraïense identiteit
Om compleet af te rekenen met het Sovjet verleden heeft Poroshenko getekend voor een ban op alle communistische symboliek. Daarnaast dient een ieder die heeft gestreden voor de Oekraïense vrijheid in de twintigste eeuw erkenning en financiële compensatie te ontvangen. Het nieuwe wetsontwerp staat lokaal ook wel bekend als ”decommunisatie”. Het communistische verleden moet hiermee achterwege gelaten worden, zo stelt Volodymyr Vyatrovych. Laatstgenoemde is architect van het wetsontwerp en zegt dat het tijd wordt dat Oekraïne een nieuwe nationale identiteit moet genereren.

De creatie van een vernieuwde nationale identiteit gaat gepaard met demonstraties op straat, die zich ten faveure opstellen van een dergelijke identiteit. Tevens gingen ook velen de straten op gekleed in traditioneel militair uniform van de historische UPA (Engels: Ukrainian Insurgent Army) tijdens de nationale feestdag ”Helden Dag”. De UPA was een paramilitaire beweging die tegen nazi-Duitsland vocht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe wetsvoorstellen moeten ervoor zorgen dat veteraren van de UPA erkenning van de Staat ontvangen voor hun diensten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is dus duidelijk welke kant Oekraïne de komende tijd wenst op te gaan. Toenadering tot de EU en meer verwant raken met Europese waarden van democratie, recht en veiligheid. Het verleden met de Sovjet-Unie moet aan banden gelegd worden en wordt gezien als iets negatiefs. Het wordt tijd voor een waarachtige Oekraïense identiteit. Het is echter nog maar de vraag of een vernieuwde nationale identiteit samengaat met een Europese identiteit.

Reacties

Daniël Leeuwenhart

De heer Leeuwenhart schrijft met regelmaat over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. Als euroscepticus hecht hij waarde aan nationale belangen en verkiest deze boven de supranationaliteit van de EU. Met de kracht van de pen streeft hij naar meer macht voor Den Haag, en minder voor Brussel.

Geef een reactie