Noorwegen brengt sancties aan het adres van Rusland

Gisteren werd bekend gemaakt dat Noorwegen haar lijst met economische sancties jegens Rusland uitbreid in lijn met de Europese Unie (EU). Een opmerkelijke zet, aangezien Noorwegen geen lid is van de EU. Desondanks heeft het Scandinavische land tot op heden de EU gevolgd als het gaat om het opleggen van sancties. Noorwegen voert dezelfde zwarte lijst aan als de EU met daarop Russische personen die niet gewenst zijn in Noorwegen. Het laatste pakket aan sancties dateerde uit februari van dit jaar en sinds gisteren heeft Noorwegen besloten om dit pakket op te volgen en haar zwarte lijst aan te vullen.

Dit maakten Russische autoriteiten bekend nadat het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Noorwegen eerder al een bericht uitvaardigde waarin de sancties stonden vermeld en aan wie zij tevens gericht waren. De lijst omslaat onder andere belangrijke Russische bewindspersonen, waaronder ambtenaren van het Russische Ministerie van Defensie. Verder staan er ook namen vermeld van mensen die betrokken zijn bij de oprichting van de Volksrepubliek Donetsk en Loegansk. Na vandaag is dus ook Noorwegen voor hen verboden terrein.

Een paar dagen geleden bracht Dmitry Rogozin, Russisch afgevaardigde van de Staat, een bezoekje aan het Noorse eiland Spitsbergen. Oslo heeft vervolgens Moskou om uitleg gevraagd. De Noren zien het bezoek van Rogozin als een schending van de zwarte lijst met personen die geen toegang hebben tot Noorwegen. Rusland voert aan dat de reis in het kader van binnenlandse belangen geschiedde. Rogozin was namelijk onderweg naar een Russisch olie- en gasboorstation. Verder voegde Moskou eraan toe dat het bezoek in lijn is met gemaakte afspraken binnen het Verdrag van Svalbard.

Eerder deze maand hebben de noordelijke en Baltische staten hun betrekkingen versterkt met het oog op eventuele Russische agressie. De Russen laten weten de handeling van Noorwegen te betreuren.

Reacties

Daniël Leeuwenhart

De heer Leeuwenhart schrijft met regelmaat over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. Als euroscepticus hecht hij waarde aan nationale belangen en verkiest deze boven de supranationaliteit van de EU. Met de kracht van de pen streeft hij naar meer macht voor Den Haag, en minder voor Brussel.

Een gedachte over “Noorwegen brengt sancties aan het adres van Rusland

Geef een reactie