De verkrachting van het Maagdenhuis

Op 25 februari 2015 bestormde een groep van ruim 300 studenten het Maagdenhuis in Amsterdam. De deuren van het pand werden opengebroken en het bestuurlijk centrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd bezet. De studenten legitimeren hun daad door te verwijzen naar een zogenaamd gebrek aan democratie binnen de universiteit. Uiteraard doet de gemeente Amsterdam evenals de politie niets om het pand te ontruimen. Afgelopen vrijdag besloot Curiales het gebouw zelf te bezoeken om polshoogte te nemen en haar lezers een impressie te geven van de huidige stand van zaken.

Het Maagdenhuis is een mooi historisch gebouw in het centrum van Amsterdam, dat dateert uit het jaar 1780. Toen wij het pand naderden was er een grote groep drinkende en blowende jongeren aanwezig voor de ingang van het gebouw. Aangezien de deuren wagenwijd openstonden besloten wij het pand te betreden. Vreemd genoeg waren er drie beveiligers aanwezig in het gebouw, die werkzaam waren voor een vastgoedbedrijf. Ze leken er voor spek en bonen bij te zitten; het Maagdenhuis is veranderd in een soort vrijhaven voor alternatieve jeugd. Er werd een feestje gevierd met harde muziek. Overal hangen spandoeken met socialistische leuzen. Bovendien was het gebouw bezaaid met lege drankflessen en bierblikjes.

In het gebouw was ook een flinke groep jongeren aanwezig. De kantine, die normaalgesproken medewerkers van de UvA van lunch voorziet, is veranderd in een soort hoofdkwartier. De schappen waar voedingsmiddelen gestald horen te zijn waren leeggeplunderd. Sixpacks bier stonden opgestapeld. Diverse deuren van bestuurskamers zijn met geweld opengebroken.

Een ander opvallend aspect is de samenstelling van de groep studenten. Veel studenten spraken Engels met elkaar, hoewel ik ook Spaans en Italiaans heb gehoord. In hoeverre zijn buitenlandse studenten eigenlijk bij de bezetting betrokken? Wat is hun belang? Buitenlandse studenten die naar Nederland komen om te studeren, moeten zich maar met één zaak bezighouden: studeren. Ziet u het al voor zich? Nederlandse studenten die in het buitenland gebouwen bezetten uit naam van de democratie? De Gendarmerie of Carabinieri zou ze het gebouw (letterlijk) uit slaan. Alleen in Nederland, met name in het rode bolwerk Amsterdam, tolereren we dit soort waanzin.

Uiteraard worden er allerlei bedenkelijke types uitgenodigd om lezingen te geven over het communisme. Ook Abulkasim Al-Jaberi, een blogger voor de website Joop.nl, werd uitgenodigd. Hij bracht de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs “in perspectief”. Verschillende posters in het gebouw tonen aan waar de bezetters op uit zijn. Zo zou de UvA etnisch divers moeten worden en wordt er teveel gefocust op Europese en Amerikaanse literatuur. Ook zou er teveel sprake zijn van een kolonialistische instelling op de universiteit, wat dat ook moge beteken. Bovendien zou er meer aandacht moeten komen voor homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen.

Vertegenwoordigen de bezetters de meerderheid van de studenten op de UvA? Nee. De UvA heeft ruim 30.000 studenten. De 300 studenten die intensief betrokken zijn bij de bezetting van het Maagdenhuis maken dus ongeveer 1% uit van het totale aantal studenten. Bovendien is het nog maar de vraag of alle bezetters studenten zijn. Bij de bezetting van het Bungehuis, dat enige tijd voor de bestorming van het Maagdenhuis plaatsvond, was de kraakbeweging betrokken. Daar werden 46 personen gearresteerd, die natuurlijk niet hoefden te rekenen op vervolging.

Het meest kwalijke van deze zaak is de houding van de plaatselijke autoriteiten. Zo is er op het Leidseplein, dat op ongeveer een kilometer afstand van het Maagdenhuis ligt, regelmatig een politiemacht aanwezig om het uitgaanspubliek in goede banen te geleiden. Waarom kunnen deze agenten, waaronder ME’ers, niet ingrijpen om het Maagdenhuis te ontruimen? En waarom lijkt de gemeente Amsterdam de situatie te accepteren? Blijkbaar staan de bezetters van het Maagdenhuis boven de wet.

De bezetting van het Maagdenhuis heeft natuurlijk helemaal niks te maken met democratisering. De bezetters hebben inspiratie opgedaan door de werken van Antonio Gramsci en de Frankfurter Schule te lezen. Volgens Gramsci en de geleerden van de Frankfurter Schule is er een  zogenaamde mars door de instituties nodig om de publieke sector naar een marxistisch model in te richten. In het jaar 1969 werd het Maagdenhuis al eerder bezet door een groep progressieve studenten. De huidige bezetters kopiëren slechts het gedrag van hun voorgangers.

Hoe meer dagen er verstrijken, des te meer de bezetters hun zin krijgen. Dat zij amper een procent van de leerlingen van de UvA vertegenwoordigen maakt niks uit. Wel kunnen er een aantal interessante conclusies getrokken worden.

  1. U wilt meer invloed binnen de publieke sector? Breng dan een groep van een paar honderd man bij elkaar.
  2. Bezet een publiek gebouw, zoals een gemeentehuis, een filmstudio van de publieke omroep of een school. U heeft meer kans van slagen wanneer het stadsbestuur bestaat uit linkse politici.
  3. Organiseer feestjes, bij voorkeur met veel drugs en alcohol. Nodig zoveel mogelijk vrienden uit. Uiteraard kan iedereen blijven slapen.
  4. Genereer zoveel mogelijk media aandacht. Nodig controversiële sprekers uit. U verlaat het pand alleen wanneer uw waanzinnige eisen worden ingewilligd. Wanneer de autoriteiten het pand trachten te ontruimen, gebruik dan geweld. U strijdt immers voor een juiste zaak.
  5. Uw eisen worden ingewilligd. Is dit niet het geval, dan heeft u in ieder geval een paar dagen feest kunnen vieren, voornamelijk op kosten van de gemeente.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

2 gedachten over “De verkrachting van het Maagdenhuis

Geef een reactie