De feminisering van de westerse man

Ik heb een hekel aan winkelen. Daarmee doel ik op kledingzaken. Zo nu en dan moet je toegeven en ga je mee met je partner. Meestal zit ik na een kwartier ergens op een krukje wat te spelen met mijn telefoon. De afdeling die het meest indruk op mij maakt is de herenmode. Ik kijk altijd vol bewondering naar de etalagepop, die volgens de winkel de moderne en hippe man moet uitbeelden. Skinnyjeans, een broek die te kort is waardoor de enkels zichtbaar zijn en een overhemd dat tot de knieën reikt. Ligt het aan mij of ziet dit er belachelijk uit? Is het verkeerd om te zeggen dat de hedendaagse man verwijfd raakt?

Metroseksuele mannen
Volgens bronnen uit de modewereld is de metroseksuele man nu algemeen geworden. Een metroseksuele man is iemand die overdreven veel aandacht besteedt aan zijn uiterlijk. Het is te begrijpen dat iemand er verzorgd uit wil zien. Wie wil dit nou niet? De metroseksuele man brengt het verzorgen van zichzelf echter naar een geheel ander niveau. Hij gebruikt huidcrème, epileert zijn wenkbrauwen, scheert zijn benen en draagt föhnkapsels. Al met al staat hij bijna langer voor de spiegel dan een vrouw. Toch beweren metroseksuele mannen hetero te zijn. Als de term metroseksueel niet zou bestaan, zouden we zo iemand identificeren als een persoon die twijfelt over zijn geaardheid en in een extreem geval als transgender.

Hipsters
Een andere subcultuur die we vandaag de dag veel terug zien is de hipstercultuur. Een hipster zet zich af tegen de maatschappij en wil het liefst zoveel mogelijk verschillen van “normale” mensen. Een interessant aspect van de hipstercultuur, is dat het niet alleen een jeugdcultuur is. Vele volwassenen kleden en gedragen zich als hipsters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eten van quinoa zaden, glutenvrije producten of speltbrood. Verder kopen zij het liefst bier dat afkomstig is van microbrouwerijen. Ook het gebruiken van een (ouderwetse) racefiets is populair, ondanks het feit dat zij niet aan wielrennen doen.

Uiteraard hebben hipsters ook een eigen kledingstijl. Het is vrij moeilijk te definiëren hoe een hipster zich met zijn kledingstijl probeert uit te drukken, maar over het algemeen zijn er twee type hipsters. Het eerste type houdt er van te focussen op de “ruige” aspecten van de man. Denk hierbij aan een volle baard en een houthakkershemd. Vreemd genoeg gaat dit gepaard met een grote mate van dubbelzinnigheid. Deze ruige aspecten steken schril af tegen de skinnyjeans die ook gedragen wordt. Wat probeert een man met skinnyjeans uit te drukken? Probeert hij de vormen van zijn benen en achterste te accentueren? Houdt hij ervan dat zijn scrotum dagelijks in de verdrukking komt?

Het tweede type heeft overeenkomsten met het eerste type, maar richt zich niet meer op de “ruige” aspecten van de man. Dit tweede type laat verbluffend veel overeenkomsten zien met een homoseksueel. Net zoals bij de metroseksuele man bestaan er bij mannelijke hipsters elementen die normaalgesproken geclassificeerd zouden worden als vrouwelijk of homoseksueel gedrag. Wat is er toch aan de hand?

Voetballers
Professionele voetballers genieten een hoog aanzien bij zowel mannen als vrouwen. Helaas is het voetbal de afgelopen jaren sterk veranderd. Zo zijn er elementen geïntroduceerd die niks meer met de sport te maken hebben. Sommige voetballers hebben zulke ingewikkelde kapsels dat alleen een kapper het voor de wedstrijd in model gebracht kan hebben.

Soms lijken voetballers op gevaarlijke criminelen of kooivechters met hun vele tatoeages. Toch heeft hun gevaarlijke uiterlijk niets te maken met hun gedrag op het veld. Sinds de introductie van de schwalbe is de sport een stuk onaantrekkelijker geworden. Tegenwoordig gaan voetballers neer als een stervende zwaan bij de minste of geringste aanraking. Ze maken zichzelf belachelijk in vergelijking met een bokser die al drie keer neergeslagen is, maar toch doorvecht. Zelfs de vrouwelijke voetballers zijn taaier dan hun mannelijke collega’s.

De maatschappij
De feminisering heeft vaak onbewust veel invloed op de hedendaagse maatschappij. Neem bijvoorbeeld dit rapport van de Verenigde Naties. Het is blijkbaar belangrijker dat er even veel mannelijke als vrouwelijke nieuwslezers zijn, dan dat het nieuws kwalitatief goed is. Ook is een goed gevoel belangrijker dan doeltreffendheid. Zo wilde de politie van Amsterdam meer “culturele diversiteit” binnen het korps. In plaats van zich te richten op hobby’s als culturele diversiteit, zouden ze meer aandacht moeten besteden aan het oplossingspercentage dat al jaren erg laag ligt.

Welke mannen zijn vandaag de dag eigenlijk rolmodellen voor Nederlandse jongens? Binnen het onderwijs is er bijvoorbeeld  al jaren een tekort aan mannelijke leraren. Voetbal kan rekenen op eindeloos veel zendtijd, terwijl sporten als boksen, judo en gewichtheffen amper zendtijd krijgen. Verder zijn op tv homoseksuele presentatoren overgerepresenteerd en is het doodnormaal dat een kind twee vaders of moeders heeft. De feminisering van de rechtstaat heeft als gevolg dat er steeds lichtere straffen opgelegd worden, dit tot de frustratie van veel mensen.

Het ontbreken van mannelijke rolmodellen heeft verregaande gevolgen voor de maatschappij. Volgens socioloog en criminoloog Jan Dirk de Jong hunkeren jongens naar een stevig rolmodel. Doordat positieve mannelijke rolmodellen ontbreken, zijn jongeren eerder geneigd op te kijken naar criminelen. Ook zullen zij eerder radicaliseren. Laat dat nou precies een probleem zijn waar Nederland en Europa vandaag de dag mee kampt.

Het is duidelijk dat de feminisering zich in een vergevorderd stadium bevindt. Is dit echter een positieve ontwikkeling? Zal de feminisering ons voorspoed brengen?

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.