De as van het kwaad

Op 11 september 2001 boorden verschillende vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center in New York, evenals het Pentagon in Washington. De minister van buitenlandse zaken van de Taliban, Wakil Ahmed Muttawakil, veroordeelde de aanslagen. Twee dagen na de aanslag liet de Taliban via hun ambassadeur in Pakistan weten, bereid te zijn Osama bin Laden uit te leveren, mits er voldoende bewijs bestond voor zijn schuld.

Is dat bewijs er eigenlijk wel? De VS beweerde dat de Taliban onderdak bood aan bin Laden. Dat is in feite de enige connectie die bestaat tussen Afghanistan en de aanslagen van 11 september 2001. Welke bewijzen hebben we wel? We weten maar al te goed waar de meerderheid van de kapers vandaan kwamen: Saudi-Arabië.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Saudi-Arabië in verband wordt gebracht met terrorisme. En wat is er vandaag de dag eigenlijk veranderd? Helemaal niks. Het land gaat op de oude voet verder. Het is algemeen bekend dat het land financieel steun verleend aan ISIS. Verder kunnen andere landen uit de Golfregio hun handen niet wassen in onschuld. Ook Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) spelen zeer bedenkelijke rollen. Waarom is het westen zo terughoudend met druk uitoefenen wanneer het Saudi-Arabië en de Golfregio betreft?

Schurkenstaat
Op 15 januari vond er een demonstratie van Amnesty plaats voor de deur van de Saudische ambassade in Den Haag. Ze lieten hun stem horen voor Raif Badawi, die veroordeeld was tot een geldboete, 1000 stokslagen en tien jaar cel. Badawi zou de islam beledigd hebben, een vergrijp dat zwaar bestraft wordt.

Hoewel de demonstratie goed bedoeld is, getuigd het van onwetendheid. Bovendien komt de demonstratie decennia te laat. Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, is zich zeer bewust van dit feit. Op de een of andere manier lijkt Saudi-Arabië altijd onder kritiek uit te komen.

Mensenrechtenorganisaties staan altijd vooraan om Rusland te betichten van mensenrechtenschennis. Dit geldt ook voor organisaties zoals het COC. Tijdens een staatsbezoek van Vladimir Poetin aan Nederland organiseerden zij een demonstratie voor het Scheepvaartmuseum, waar Poetin zich op dat moment bevond. Het COC wilde zich uitspreken tegen de zgn. anti-homowet die in Rusland ingevoerd zou zijn.

De zogenaamde mensenrechtenschennis en homohaat in Rusland vindt ook plaats in Saudi-Arabië, echter op tien keer grotere schaal. Bovendien blijft het daar niet bij. Vrouwen zijn er minderwaardig, (religieuze) minderheden hebben geen rechten en het racisme viert er hoogtijdagen. Daarbij komt ook nog eens dat onze regering en het koningshuis zeer goed bevriend zijn met de Saudische monarchie.

In 2013 uitte voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans kritiek op Rusland wegens vermeende schending van mensenrechten in het land. Hij beloofde de situatie van homoseksuelen in Rusland met Poetin te bespreken. Zou Timmermans tot het zelfde bereid zijn tijdens een bezoek aan koning Abdoellah?

Het tegendeel blijkt waar. Toen Wilders in 2014 zijn stickeractie lanceerde, dreigden de Saudi’s met een handelsboycot. In plaats de Saudi’s te vertellen dat dit valt binnen de vrijheid van meningsuiting in ons land, deed onze regering er alles aan de schurkenstaat gerust te stellen en te accommoderen. Timmermans zou wel gek zijn de ongelijkheid van vrouwen, homohaat en mensenrechtenschennis in Saudi-Arabië ter sprake te brengen.

Of wat te denken van de gruwelijke onthoofdingen die ISIS tegenwoordig online plaatst? Die zijn in Saudi-Arabië aan de orde van de dag. Op 16 januari 2015 werd er een vrouw publiekelijk onthoofd met een zwaard op een plein in Mekka, de heilige stad van de islam. Volgens een internationale mensenrechtenactivist kreeg de vrouw geen verdoving toegediend, om de executie zo pijnlijk mogelijk te maken.

Het is duidelijk dat Saudi-Arabië aan niemand verantwoording hoeft af te leggen voor zijn wreedheden. De westerse politici, die geteisterd worden door selectieve verontwaardiging, durven hun mond niet open te trekken. Bovendien doen zij er alles aan bevriend te blijven met deze schurkenstaat. Waarom is dit eigenlijk zo?

De bakermat van de islam
Saudi-Arabië is de bakermat van de islam. Mohammed kwam er vandaan en de heilige steden van de islam, Mekka en Medina, liggen in het land. Jaarlijks maken miljoenen moslims uit de hele wereld pelgrimstochten naar de Golfstaat. Verder is Saudi-Arabië leidend m.b.t. de interpretatie van de islam en het land geniet hoog aanzien in de moslimwereld.

Saudi-Arabië gebruikt zijn inkomsten vergaard uit de olie-industrie om de islam wereldwijd te exporteren. Zo financieren Saudische organisaties de bouw van nieuwe moskeeën en islamitische centra. Ook worden Saudische imams naar moskeeën in het buitenland gestuurd, om moslims aldaar te kunnen beïnvloeden.

In ons land heeft Saudi-Arabië een flinke vinger in de pap. De beruchte El Tawheed Moskee in Amsterdam, die ook bezocht werd door Mohammed B., ontvangt financiële steun vanuit Saudi-Arabië. De moskee werd jarenlang in de gaten gehouden door de AIVD. Volgens Kamerlid Joram van Klaveren zijn deze zelfde Saudische geldschieters verantwoordelijk voor bomaanslagen in Kenia en Tanzania. Verder schonk de Saudische Islamic Development Bank 650.000 euro voor de bouw van een nieuw islamitisch centrum in Rotterdam.

Andere staten uit de Golfregio zijn ook volop betrokken bij de financiering van islamitische projecten in het buitenland. Zo werd de grootste moskee van Nederland, de Essalammoskee in Rotterdam, medegefinancierd door een sjeik uit de VAE. Hoewel Leefbaar Rotterdam meerdere malen waarschuwde voor de duistere geldstromen waarmee de moskee gefinancierd werd, gaf men toch toestemming voor de voortzetting van de bouw.

Het zijn dezelfde duistere geldstromen waarmee ISIS gefinancierd wordt. Aangezien oorlog voeren een zeer kostbare aangelegenheid is, kunnen we met zekerheid concluderen dat alleen de zeer rijken dit kunnen financieren. Honderden miljoenen dollars zijn er  vanuit de Golfregio verstuurd naar rebellengroepen in Syrië en Irak. Deze “onbekende” gelddonoren hebben het bloed van duizenden aan hun handen.

Waarom grijpen de Golfstaten niet in om deze gelddonoren aan te pakken? Pas nadat de VS grootschalige druk had uitgeoefend op de regeringen van de Golfstaten, besloten zij deze geldstromen te onderzoeken. Ook leken ze het in de periode voor de bombardementen op ISIS aanvankelijk prima te vinden hoe de terreurgroep in de regio huishield.

Hoe kan deze dubbelzinnigheid verklaard worden? Ten eerste is het belangrijk te beseffen dat men in de Golfregio een zeer strenge variant van de islam belijdt: het wahabisme. De wortels van ISIS kunnen ook teruggetraceerd worden naar deze stroming. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat ISIS een grote mate van goedkeuring geniet in de regio. Wahabisten nemen de koran letterlijk. Met andere woorden, leef hoe Mohammed leefde. ISIS neemt de Koran zeer letterlijk en daarom zijn het voor veel mensen per definitie goede moslims.

Dat een substantieel gedeelte van de bevolking in de Golfregio ISIS steunt komt niet als een verassing. Hoewel het moeilijk is officiële cijfers te verkrijgen over dit gegeven, kunnen we wel conclusies trekken uit de informatie die we hebben. De F-16-pilote Mariam Al Mansouri uit de VAE werd na de bombardementen op ISIS verstoten door haar eigen familie. Ze konden het niet verwerken dat zij de “soennitische helden” van ISIS had gebombardeerd.

De aartsvijand van Saudi-Arabië is Iran. Dit is te verklaren doordat Iran een andere vorm van de islam aanhangt: het sjiïsme. President Assad van Syrië hangt ook een vorm van het sjiïsme aan en een van zijn bondgenoten is Iran. Veel soennieten zien sjiieten als afvalligen. Verder is Saudi-Arabië als de dood dat Iran een grootmacht in de regio wordt. Wederom zijn dit voldoende redenen waarom de Golfstaten ISIS zouden steunen. Zij zouden het liefst een Syrië en Irak zien dat gedomineerd wordt door soennitische moslims.

Het zwarte goud
De grootste olievoorraad ter wereld bevindt zich in de Golfregio. De handel in olie heeft de regio welvaart gebracht. De dollar is de meest gebruikte valuta voor de handel in olie, dit verklaard de goede verhoudingen tussen de VS, Amerikaanse oliebedrijven en de Saudi’s. Met andere woorden, de Saudische monarchie en de VS zijn vaak twee handen op een buik.

Europese landen zoals Nederland doen echter ook volop zaken met Saudi-Arabië. Nederland exporteert voornamelijk machines, chemische producten en voeding. Bedrijven als Friesland Campina doen er goede zaken. De import bestaat (uiteraard) voor 90% uit olie en ruwe olieproducten.

Een bekend Nederlands bedrijf dat zaken doet met Saudi-Arabië is Shell. De multinational is voor een substantieel gedeelte in handen van de Nederlandse koninklijke familie. Dit verklaard de goede band tussen de Saudische monarchie en ons eigen koningshuis. Shell, de monarchie en de Nederlandse staat verdienen dus miljarden aan de handel met Saudi-Arabië.

De handel in olie is de belangrijkste factor waarom de Nederlandse overheid zijn ogen sluit voor mensenrechtenschennis in Saudi-Arabië. In haar laatste speech drukte koningin Beatrix het belang van tolerantie uit. Vreemd genoeg bevinden de meest intolerante regimes zich onder haar persoonlijke zakenrelaties.

Helaas gaat het verder dan dat. Niet alleen sluiten de Nederlandse overheid en monarchie hun ogen voor mensenrechtenschennis in Saudi-Arabië, ook gaan zij akkoord met de islamisering van Nederland. Het zou niet bij ze opkomen te klagen over de duistere geldstromen, waarmee de Saudi’s religieus extremisme wereldwijd financieren. Dit verklaard eveneens waarom het Nederlandse zakenleven evenals het ministerie van Buitenlandse Zaken zo in paniek raakte door de stickeractie van Wilders. De economische belangen wegen domweg te zwaar.

Ons land heeft zijn ziel verkocht aan de duivel. In ruil voor zelfverrijking sluit onze overheid zijn ogen voor de wandaden die wereldwijd door de Golfregio gesponsord worden. De islamisering van Nederland, gefinancierd door de Golfstaten, nemen zij ook voor lief. We zijn simpelweg geallieerd met de as van het kwaad.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

2 gedachten over “De as van het kwaad

Geef een reactie