Huurlingen niet weg te denken uit gewapend conflict

Xe Services, Acadami en Blackwater. Drie verschillende namen voor het zelfde bedrijf. Blackwater is de moderne variant van de VOC. Het beruchte Amerikaanse bedrijf maakte naam als huurlingenleger in de oorlogen van Irak en Afghanistan. Hoewel de organisatie zelf beweert vele missies tot een succesvol einde te hebben gebracht, heeft het ook vele schandalen en (nodeloze) moordpartijen op zijn naam staan. Blackwater is een goed voorbeeld van de nieuwe vorm van oorlogsvoering die sinds de millenniumwisseling is ingegaan. Steeds vaker worden reguliere soldaten vervangen door huurlingen, in het Engels genaamd “contractors”. De (weder)opkomst van zgn. particuliere militaire uitvoerders is een wereldwijd fenomeen. Toch dient dit fenomeen met waakzaamheid betracht te worden. Regelmatig wordt de loyaliteit van dit soort huurlingenlegers in twijfel getrokken en experts vrezen dat zij te machtig zijn geworden. Bovendien opereren zij ook steeds vaker op Europese bodem. Waarom nemen huurlingen steeds meer taken van conventionele strijdkrachten over?

Particuliere militaire uitvoerders. Een nieuwe machtsfactor?
De groeiende macht van organisaties als Blackwater werd pijnlijk duidelijk in 2007. Onderzoekers werkzaam voor de Amerikaanse overheid werden met de dood bedreigd toen zij inzicht probeerden te krijgen in de werkzaamheden van Blackwater in Irak. Medewerkers van de Amerikaanse ambassade stonden (vreemd genoeg) aan de kant van Blackwater en zorgde er voor dat de onderzoekers het land moesten verlaten. Slechts een paar weken later vond het bloedbad van Nisour plaats, toen Blackwater employees zonder aanwijsbare reden zeventien onschuldige Irakese burgers doodschoten. In eerste instantie leken de schuldigen er mee weg te komen. Pas vorig jaar, zes jaar na de schietpartij, begon de veroordeling van de daders vorm te krijgen. Bij tal van andere gewelddadige incidenten, soms met dodelijke afloop, werd er nooit overgegaan op veroordeling. In veel gevallen lijkt het erop dat de huurlingen boven de wet staan.

Particuliere militaire uitvoerders worden ingehuurd door regeringen. De contracten zijn zeer lucratief en in sommige gevallen miljarden waard. D.m.v. riante salarissen weten particuliere militaire uitvoerders (ex)militairen aan te trekken. Het komt vaak voor dat een contractor drie tot vier keer zo veel verdiend als een reguliere soldaat. Ook ex-militairen van oude regimes vinden hun weg naar dit soort organisaties. Denk hierbij aan personen die gediend hebben in de strijdkrachten van de dictaturen van Zuid-Amerika, alsook het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De huurlingen worden vooral ingezet voor object- en persoonsbeveiliging, niet zo zeer gevechtsmissies. Dit neemt echter niet weg dat het een levensgevaarlijk beroep is. Ook is er geen instantie die het aantal gesneuvelde contractors bijhoudt. Het officiële dodental van de oorlogen in Irak en Afghanistan ligt rond de 8200. Wat weinig mensen weten is dat daar nog zeker 2000 particulier militaire uitvoerders bijkomen. In werkelijkheid ligt het aantal dodelijke slachtoffers dus rond de 10.000.  Vandaag de dag zijn contractors niet meer weg te denken uit het gewapende conflict en zijn vertegenwoordigd in de meeste brandhaarden van de wereld.

Gouden Dageraad
Griekenland is het land dat het meest lijdt onder de economische crisis in Europa. Financiële steunpakketten bestaande uit miljarden Euro’s waren nodig om het land van economische instorting te redden. De slechte economische situatie brengt veel politieke onrust met zich mee. Gouden Dageraad, een extreemrechtse partij, maakte handig van deze economische situatie gebruik en heeft tegenwoordig meerdere zetels in het Griekse parlement. De Griekse overheid ziet de opkomst van Gouden Dageraad met argusogen aan en zag de invloed van de partij toenemen bij de Griekse politie en in het Griekse leger. De Griekse regering achtte de kans op een staatsgreep door Gouden Dageraad reëel en besloot dat het niet meer kon rekenen op de eigen politie en strijdkrachten. Dat was het moment dat Blackwater in beeld kwam en de leiding over de politie overnam. In acht nemende dat Griekenland failliet is, is het een zeer eigenaardige ontwikkeling dat er met EU geld aldaar een berucht huurlingleger gestationeerd wordt. Aangezien Blackwater een Amerikaans bedrijf is, is het zeer aannemelijk dat hier een Amerikaans belang mee gepaard gaat.

Zuid-Ossetië & Oost-Oekraïne
Hoewel het soms moeilijk is Russische nieuwsberichten op waarheid te verifiëren, hebben een aantal zeer vreemde zaken zich voorgedaan in de oorlogen van Zuid-Ossetië (2008) en nu ook in Oost- Oekraïne. In tegenstelling tot wat westerse media beweren, was Georgië verantwoordelijk voor het uitbreken van de oorlog in Zuid-Ossetië. De voormalig Georgische president Mikhail Sakaasjvili, een stroman van de EU en de VS, bereidde een campagne van etnische zuivering voor op het toch al dwarse Ossetische volk. In de weken voor de Georgische aanval was er een grote troepenconcentratie zichtbaar nabij de grens van Zuid-Ossetië, voorzien van zwaar materieel. Onder deze troepen waren veel Amerikaanse militairen, die aanwezig waren als “instructeurs”. Niet veel later viel het Georgische leger zonder enige aankondiging Zuid-Ossetië binnen en begonnen te schieten op alles wat bewoog. Burgers werden niet gespaard. Zuid-Ossetische milities berichtten over mannen in zwarte uniformen zonder insignes, die deelnamen aan de aanvallen.

Na de interventie van het Russische leger in Zuid-Ossetië sloeg het Georgische leger op de vlucht. Uit achtergelaten materieel werd het duidelijk dat Georgië voorzien was van gloednieuw wapentuig van westerse makelij. Ook tijdens de rede van president Sakaasjvili voor het Georgische volk werd de EU-vlag vrij opzichtig in beeld gebracht, dit is zeer vreemd want Georgië is geen EU-lid. Het meest onomstotelijke bewijs was te vinden onder de dodelijke slachtoffers. Onder de doden waren enkele zwarte mannen te vinden. Aangezien er geen donkere mensen in dat deel van de wereld wonen, is het overduidelijk dat er huurlingen aan de strijd hadden deelgenomen. De zwarte uniformen zonder insignes, nieuw westers wapentuig en dode huurlingen wijzen erop dat de kans zeer groot is dat de VS incognito wilde deelnemen aan het conflict.

In mei van dit jaar berichtte het Russische Tv-station RT dat Blackwater 400 man gestationeerd had in Oost-Oekraïne. Ook de Duitse geheime dienst BND gaf toe dat er huurlingen aanwezig waren in Oekraïne en dat zij meehielpen om pro-Russische opstanden neer te slaan. Hoewel de Amerikaanse overheid elke betrokkenheid ontkent, is het zeker dat zij momenteel hun belangen behartigen in Oekraïne. Erik Prince, voormalig eigenaar van Blackwater, gaf toe dat sinds de invasie van Irak Blackwater sterk gecoördineerd wordt door de CIA.

Sinds de oorlogen in Irak en Afghanistan zijn militaire interventies niet meer populair onder het Amerikaanse volk. Daarom is de inzet van huurlingenlegers een perfect alternatief; de VS kunnen elke betrokkenheid ontkennen. Toch brengt de inzet van bedrijven als Blackwater risico’s met zich mee. Hun werknemers worden alleen gemotiveerd door een riant salaris. Bovendien heeft het bedrijf vele mensenrechtenschennis op zijn naam staan. Wat kan het einddoel van deze strategie zijn?

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

Een gedachte over “Huurlingen niet weg te denken uit gewapend conflict

Geef een reactie