Bill Maher en de islam

De afgelopen maanden heeft de populaire Amerikaanse presentator Bill Maher een storm van reacties uitgelokt. De 58-jarige presentator is overtuigd atheïst en voorstander van het progressieve- en libertarische gedachtegoed. Door zijn ervaring als cabaretier weet Maher actuele nieuwsonderwerpen met een goede dosis humor over te brengen. Regelmatig zijn leden van de Amerikaanse Republikeinse Partij doelwit van zijn spot. Ook religie wordt regelmatig door het slijk gehaald, al jarenlang maakt Maher het christendom belachelijk. Toch waren het niet de grappen over het christendom waardoor hij in opspraak is geraakt. Maher maakt namelijk regelmatig grappen over de islam. Ook schroomt hij niet moslims te bekritiseren. Onmiddellijk beschuldigden bekende Amerikanen en de media Maher van racisme en xenofobie. Verder zijn moslims wereldwijd woedend om zijn opmerkingen. Dit is een belangrijk punt waarmee de islam zich onderscheidt van andere religies; humor of kritiek m.b.t. de islam is niet mogelijk.

Als Bill Maher Nederlander was geweest, zou hij waarschijnlijk vaak te gast zijn bij de links georiënteerde NPO. Toch onderscheidt hij zich van de linkse kerk. Als hij hier grappen zou maken over het christendom, kon hij dat met een gerust hart doen. Als hij hier grappen zou maken over de islam, moest hij oppassen. Ten eerste omdat linkse partijen als de PvdA sterk afhankelijk zijn van de moslimstemmer. Ten tweede omdat de herinnering aan Theo van Gogh nog vers in het geheugen ligt. Nederlandse cabaretiers, met uitzondering van Hans Teeuwen, durven simpelweg geen grappen te maken over de islam.

Waarom kan men in de V.S makkelijker kritiek uiten op de islam? Ook daar is politieke correctheid diep geworteld in de samenleving. Het antwoord is simpel: in de V.S maken moslims slechts een zeer klein gedeelte uit van de bevolking. We herinneren ons allemaal nog de Mohammed cartoons. Ietwat kinderachtige cartoons over de profeet van de islam was al genoeg om de moslimwereld te doen ontploffen. Ook westerse politici spraken schande van de cartoons. Ondertussen is het christendom al decennia lang het mikpunt van spot. Westerse politici spreken er geen schande van, sterker nog, er is geen haan die er naar kraait. Waarom krijgt de islam een voorkeursbehandeling in de westerse wereld? Wederom is het antwoord simpel: moord ter bescherming van het geloof is algemeen geaccepteerd in de islamitische wereld. De voorkeursbehandeling is gebaseerd op pure angst.

Maher is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, homorechten en de gelijkheid van mannen en vrouwen. Hij ziet dat precies deze vrijheden in de islamitische wereld in het gedrang komen. Hier heeft Maher helemaal gelijk in. In landen als Saudi-Arabië worden vrouwen behandeld als tweederangsburgers, zo mogen ze bijvoorbeeld niet stemmen of autorijden. Een groep Iraanse jongeren die een video op Youtube hadden gezet waarop ze dansend te zien waren op het lied “Happy” van Pharell Williams, werden veroordeeld tot een half jaar cel en 91 zweepslagen. Verder zijn homorechten in de moslimwereld vrijwel niet bestaand, homoseksualiteit wordt bestraft, soms zelfs met dood. Vreemd genoeg is Maher de schuldige wanneer hij dit benadrukt.

Waarom verschilt Bill Maher zoveel van Europese links georiënteerde mensen? In een van zijn afleveringen gaf hij daar zelf het beste antwoord op:

“To count as a liberal, you have to stand up for liberal principles.”

Linkse politici in Nederland doen precies het tegenovergestelde. Het is belangrijk om te beseffen dat het Engelse woord liberal niet dezelfde betekenis heeft als het Nederlandse woord liberaal. In de Engelstalige wereld is een liberal iemand die gelooft in een grote overheid en sociaal beleid, maar tegelijkertijd ook in de vrijheid van meningsuiting en de gelijkheid van mannen en vrouwen. Bill Maher kan dus aan de linkerkant van het politieke spectrum geplaatst worden. Linkse politici in Nederland geloven niet meer in westerse waarden, of doen dit alleen selectief. Deze hypocrisie is sterk terug te vinden bij de PvdA. Zo stonden zij vooraan om de SGP te bekritiseren om hun vrouwenstandpunt. Onder PvdA bestuur werd er in Amsterdam vreemd genoeg subsidie verstrekt voor gescheiden zwemmen, nadat zij door moslimorganisaties onder druk waren gezet. Ook de Westermoskee mocht afgebouwd worden, nadat uit een geheim contract bleek dat de moskee in handen zou komen van een radicaal islamitische beweging.

Hoewel Bill Maher niet altijd de meest verstandige opmerkingen maakt, maakt hij een duidelijk statement. Maher maakt zijn opmerkingen niet vanuit een politiek correct oogpunt, maar hij komt op voor de waarden van de westerse samenleving. Dit is iets waar linkse politici al lang geleden mee gestopt zijn.

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

3 gedachten over “Bill Maher en de islam

Geef een reactie