Oorlog Oekraïne gefinancierd door EU en IMF

Zaterdag 6 december hield de Oekraïense regering een ceremonie waarbij nieuw militair wapentuig werd geïntroduceerd. President Petro Poroshenko woonde deze ceremonie bij en gaf een officiële verklaring. Het militaire materiaal werd diezelfde dag in Oekraïne geleverd maar de afkomst ervan werd niet bekend gemaakt. Het Oekraïense staatsbedrijf Ukroboronprom is verantwoordelijk voor het opknappen van onder andere de geleverde tanks. Verder is het Internationaal Monetair Fonds tot de conclusie gekomen dat er nog 15 miljard euro nodig is om Oekraïne van noodkrediet te voorzien.

Volgens de officiële verklaring zijn de Oekraïense strijdkrachten aangevuld met een aantal tanks, artillerie en helikopters. Poroshenko controleerde deze voertuigen persoonlijk en sprak zijn hoop uit dat de militaire middelen zouden bijdragen aan het bevrijden van de bezette Oekraïense gebieden. Tegelijkertijd merkte de president op dat hij er baat bij heeft dat het conflict in zijn land op vredevolle wijze wordt opgelost. Het conflict kan desondanks niet worden opgelost met standaard wapens en bijbehorend gereedschap, zo stelt het staatshoofd. Oekraïne onderhoudt contact met partners die moderne wapens kunnen leveren en tevens uit het buitenland afkomstig zijn.

Eerder dit jaar vroeg Poroshenko Amerika om steun in het voorzien van wapentuig. Dit verzoek werd toen door Amerika afgewezen, uit angst voor een verdere escalatie van het conflict. In plaats daarvan werd er een pakket aan humanitaire hulp en radarapparatuur opgesteld ter waarde van 41 miljoen euro (53 miljoen dollar) en aan Oekraïne gedoneerd. Tot dan toe had Amerika reeds 219 miljoen dollar uitgegeven aan Oekraïne.

De nieuw verkregen wapens kunnen enkel met geleend geld door Oekraïne betaald worden, aangezien het land zo goed als bankroet is. Om totale ineenstorting te voorkomen, heeft de Europese Unie (EU) in het voorjaar 11 miljard euro neergeteld voor Oekraïne. Dit bedrag was een aanvulling op de 12 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en werd samen met het eerdergenoemde noodkrediet in april aan Oekraïne geleverd. Destijds gaf Kiev aan dat er ongeveer 25 miljard aan noodleningen nodig is om het land van de afgrond te helpen.

Meer recentelijk kwam er echter naar buiten dat er nog eens 12 miljard vereist is om de economie van Oekraïne te stabiliseren, zo meldt de Financial Times. Westerse regeringen worden opgeroepen om het tekort van in totaal 15 miljard euro te dichten. Deze regeringen voelen hier echter weinig voor omdat Oekraïne haar beloofde hervormingen heeft uitgesteld. De Europese Commissie (EC) overweegt om 2 miljard extra uit te trekken bovenop de 1.6 miljard euro die zij reeds aan Oekraïne heeft uitgegeven. Italiaans minister van Financiën, Pier Carlo Padoan, leidde het debat bij de EC en stond kritisch tegenover deze extra investering. Volgens hem moet Oekraïne zich meer inzetten voor (economische) hervormingen alvorens noodkrediet te verkrijgen.

Het gaat dus om excentrieke bedragen die Oekraïne ontvangt. Het land wordt echter niet gestuurd in hoe het met de financiering moet omgaan. Op deze manier haalt het niets uit, zolang Oekraïne niet besluit te hervormen en het geld te gebruiken waar het voor bedoeld is. De miljardeninvesteringen zullen nog naar alle waarschijnlijkheid een geruime tijd aanhouden en het gaat nog een lange tijd duren voordat de economie in Oekraïne weer op gang komt.

Reacties

Daniël Leeuwenhart

De heer Leeuwenhart schrijft met regelmaat over de betrekkingen tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. Als euroscepticus hecht hij waarde aan nationale belangen en verkiest deze boven de supranationaliteit van de EU. Met de kracht van de pen streeft hij naar meer macht voor Den Haag, en minder voor Brussel.

Geef een reactie