Staatsschuld Nederland wordt nooit meer afbetaald

Op Youtube staat een oude video van de Amerikaanse predikant Rod Parsley. In de Verenigde Staten zijn veel (nieuwe) stromingen van het christendom en predikanten als Dhr. Parsley weten, in vergelijking met Europa, een groot publiek aan te trekken. Hoewel een religieuze video lang niet iedereen aanspreekt, is de titel zeer interessant: National Debt, to whom do we owe it? Banken denkt men natuurlijk. Dat zijn immers de eerste instanties waar men heengaat wanneer er geld geleend moet worden. De video dateert uit het jaar 2003 en toen al bedroeg de Amerikaanse staatsschuld bijna zeven biljoen dollar. Vandaag de dag is de Amerikaanse staatsschuld achttien biljoen dollar, een schokkend hoog bedrag dat met bijna elf biljoen is toegenomen in elf jaar tijd. Waarom grijpt de Amerikaanse overheid niet in om deze torenhoge en oplopende schuld te stoppen?

De website destaatsschuldmeter.nl houdt constant bij hoe hoog de Nederlandse staatsschuld is. De website heeft een vrij simpele structuur en bevat weinig informatie. De gegevens die de website bevat zijn echter indrukwekkend. Een ouderwetse teller, die met ongeveer 1000 euro per drie seconden toeneemt, geeft de Nederlandse staatsschuld aan: €461,372,900,000. Verdere verdieping in het onderwerp roept alleen maar vragen op. Het is van groot belang dat het Nederlandse volk bewust wordt van het onderwerp staatsschuld, het word per slot van rekening per hoofd van de bevolking uitgerekend. Met andere woorden, iedere Nederlandse burger bezit een deel van de €461,372,900,000 schuld. Natuurlijk moet er ook rente over het geleende geld betaald worden, waardoor de staatsschuld nog sneller toeneemt. Wanneer men op zoek gaat naar antwoorden zijn deze eerder ontwijkend of onduidelijk: “De staatsschuld neemt af door inflatie” of “In vergelijking met andere landen doen wij het veel beter”. Hieronder een aantal vragen waarbij een grote mate van vaagheid bestaat, of waar zelfs geen logisch antwoord op te vinden is.

  1. Aan wie zijn wij de staatsschuld verschuldigd? Waarom wordt hier zo geheimzinnig over gedaan?
  2. Welk bedrijf of welke instantie, heeft zo veel geld om keer op keer het tekort van de staat aan te vullen?
  3. De staatsschuld neemt vrijwel nooit af en groeit razendsnel tot enorme proporties. Waarom wordt hier zo luchtig over gedaan?

In Nederland is het zeer moeilijk of zelfs onmogelijk inzicht te krijgen over wie onze staatsschuld bezit. Als we er van uit gaan dat banken onze staatsschuld opkopen, is het onwaarschijnlijk dat dit Nederlandse banken zijn. Veel grote Nederlandse banken, zoals ING en ABN AMRO, hebben financiële steun gehad om overeind te blijven; miljarden euro’s aan belastinggeld zijn in de bankensector gepompt om deze overeind te houden. Als zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse bankensector het overheidstekort niet op kan vullen, wie kan dat dan wel? Als de Nederlandse staat geld moet lenen schrijven zij obligaties uit. Een obligatie is een schuldpapier die geïnteresseerden op kunnen kopen. Via obligaties leent Nederland dus geld. Na een bepaalde periode, die soms kan oplopen tot 30 jaar, moet de Nederlandse staat het bedrag terugbetalen met rente.

In vergelijking met de Verenigde Staten wordt er in Nederland zeer schimmig gedaan over welke partijen de obligaties opkopen. Het veilinghuis Dutch Direct Auctions houdt zich bezig met de verkoop van Nederlandse obligaties. Het zijn veelal vermogensbeheerders, pensioenfondsen en centrale banken die obligaties opkopen. Een groot deel van de obligaties gaat naar het Verenigd Koninkrijk, wat een groot financieel centrum is. Vanuit Londen worden de obligaties doorverkocht aan andere partijen. Andere landen waar weel obligaties naar toe gaan zijn Duitsland en België. Een opkomende markt voor de verkoop van obligaties is Azië. Ook overheden van landen kopen staatsschuld op. Zo is een substantieel deel van de Amerikaanse staatsschuld opgekocht door China. Het is logisch dat China het opkopen van staatsobligaties kan financieren, omdat hun economie in de lift zit. Daarom is het zeer vreemd dat Japan, een land dat zelf een enorme staatsschuld heeft, een groot deel van de Amerikaanse staatsschuld bezit. Meestal staat één partij bij de ander in schuld, maar op de obligatiemarkt werkt dat vreemd genoeg niet zo.

Nederland heeft een goede status als het gaat om de verkoop van staatsobligaties. Dit betekent dat de terugbetaling en uitbetaling van rente volgens de regels verloopt. Het is dus aannemelijk dat Nederland het verschuldigde bedrag op tijd terugbetaald. Als de opkopers van obligaties hun geld uiteindelijk met winst terugkrijgen, aan wie zijn we de openstaande staatschuld van €461,372,900,000 dan verschuldigd? Bovendien neemt deze openstaande schuld ook nog is per seconde toe. Waarom lijkt Nederland niet enorm onder druk te staan door de openstaande schuld? Tot slot is het belangrijk te beseffen dat ook de rente betaald moet blijven worden. Aangezien de staatsschuld nooit afneemt en continu toeneemt, dient er ook constant rente betaald te worden. Die rente wordt ook steeds hoger doordat de staatsschuld steeds hoger wordt.

Staatsschuld is als een hypotheek die nooit wordt afbetaald, waardoor het huis nooit helemaal in je bezit zal komen. Zoals het er nu naar uit ziet, zal Nederland zijn staatsschuld nooit afbetalen en zal deze iedere seconde groeien. Opkopers van staatsobligaties weten dat Nederland aan een permanent leninginfuus ligt. Ook weten zij dat Nederland de staatsschuld nooit helemaal af kan betalen. Welk zinnig persoon leent geld aan iemand waarvan die weet dat de schuld alleen maar oploopt en nooit afbetaald zal worden? Zal dit de crediteuren van staatsschuld enorme politieke invloed geven?

Reacties

Bart Bohemen

De heer Bohemen heeft een uitgebreide kennis op het gebied van sociale vraagstukken en verwerkt deze dan ook nauwkeurig in zijn publicaties. Zijn vakgebied omvat onder meer socio-economische en demografische ontwikkelingen in Europees verband.

2 gedachten over “Staatsschuld Nederland wordt nooit meer afbetaald

Geef een reactie